Direct naar artikelinhoud

Rusland dreigt EU met verhoging energieprijzen

Moskou heeft de Europese Unie vandaag gedreigd met een verhoging van de energieprijzen. Dit is een reactie op de economische sancties die de EU gisteren afkondigde. Deze 'onverantwoordelijke stap' zal onvermijdelijk tot stijging van de prijzen op de Europese energiemarkt leiden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Rusland dreigt EU met verhoging energieprijzen

Duitsland, de belangrijkste economie in de EU, is voor een derde van zijn gasimport afhankelijk van de Russen. De EU besloot gisteren tot nieuwe sancties om het Kremlin te bewegen zijn steun aan de pro-Russische opstandelingen in Oekraïne in te trekken.

G7 waarschuwt Rusland
Eerder vanavond zeiden de leiders van de G7-landen Rusland de wacht aan. Het Kremlin moet rekening houden met nieuwe sancties, als het zijn Oekraïnebeleid niet bijstelt, aldus een gemeenschappelijke verklaring.

De G7-leiders roepen de strijdende partijen ertoe op een staakt-het-vuren in acht te nemen, met name op de plek waar op 17 juli het Maleisische vliegtuig crashte. De VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Japan en Canada hekelen dat Rusland de soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnt.

De G7 veroordelen het 'tragische neerschieten' van vlucht MH17, met de 'dood van 298 onschuldige burgers' als gevolg. Verder eisen de G7 een 'snel, volledig, onbelemmerd en transparant internationaal onderzoek'.

Het staak-het-vuren moet het mogelijk maken om de stoffelijke resten van alle slachtoffers en hun bezittingen te bergen.

Een verkeersbord nabij een tankstation in Moskou.