Geert Bourgeois relativeert belang van prinselijke missies

© BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zegt dat een halvering van de steun aan prinselijke missies ‘geen negatief effect heeft op de Vlaamse export’.

Ondernemersorganisatie Unizo verzet zich tegen het voornemen van de nieuwe Vlaamse regering om het aantal prinselijke missies terug te dringen van vier tot twee per jaar. ‘Prinselijke missies openen voor kmo’s deuren die anders gesloten zouden blijven’, stelt Unizo, dat waarschuwt voor een lagere omzet en minder exportkansen voor de Belgische kmo’s.

Bourgeois relativeert het belang van de aanwezigheid van een prins of prinses bij de handelsmissies. ‘De sterkte van onze kmo’s zit in de kwaliteit van hun producten. Bovendien participeren we nog steeds aan twee missies’, aldus Bourgeois. ‘Het vrijgekomen budget wordt ook nog eens volledig geïnvesteerd in andere projecten van het buitenlands beleid.’

De nieuwe Vlaamse regering zet vooral in op Flanders Investment and Trade (FIT), het agentschap dat de Vlaamse economie vertegenwoordigt in alle belangrijke buitenlanden. FIT heeft nu al zeventig kantoren, in onder meer de Verenigde Staten en China. ‘Alle missies zijn belangrijk, met of zonder prins. Veel doorslaggevender is de sterkte van onze kmo’s en de mensen van FIT op het terrein’, besluit Bourgeois.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen