Direct naar artikelinhoud

OVSE'ers kunnen rampplek MH17 weer niet bereiken

Voertuigen van de OVSE op weg naar de rampplek.

Twee auto's van de OVSE hebben opnieuw niet de rampplek van vlucht MH17 kunnen bereiken vanwege gevechten in de omgeving. De OVSE-waarnemers werden aan de frontlinie tegengehouden door pro-Russische rebellen en moesten terugkeren naar Donetsk.

De OVSE, aanwezig als waarnemer in het conflictgebied, stuurde de auto's op verkenning richting de rampplek. Het was de bedoeling dat in hun kielzog het Nederlands repatriëringsteam naar de rampplek zou gaan om lichamen en bezittingen van passagiers veilig te stellen. Maar ook de Nederlanders in Donetsk moeten voor de vierde dag op rij afwachten tot de strijd luwt.

Onder de waarnemers in de auto's was vanochtend ook Alexander Hug, leider van de OVSE in Oekraïne. Tot op het moment van vertrek werd er door hem onderhandeld met zwaarbewapende rebellen. Met een kaart op de motorkap werd bepaald waar de waarnemers heen konden gaan. De pro-Russische separatisten gaven de OVSE'ers naar verluidt te verstaan dat ze alleen op bescherming kunnen rekenen zolang zij in rebellengebied blijven.

Rondom de rampplek werd ook vandaag weer hevig gevochten. Aan de kant van de opstandelingen vielen meerdere gewonden. Aan de OVSE vroegen ze of er misschien een dokter in het konvooi mee was gereisd.

Staakt-het-vuren
Premier Mark Rutte heeft gisteren de Oekraïense president Petro Porosjenko gebeld om te vragen de vijandelijkheden bij de rampplek te stoppen. Porosjenko beloofde dat te proberen en heeft volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken alle medewerking toegezegd.

Volgens een mededeling van de RVD over de gesprekken, garandeert Oekraïne een staakt-het-vuren als de separatisten zich eerst van de frontlijn terugtrekken. Dat zijn de rebellen voor zover bekend niet van plan.

Alexander Hug, missiehoofd van de OVSE.
OVSE-onderzoekers voor hun hotel in Rostov-on-don.

Twitter bericht wordt geladen...