Direct naar artikelinhoud

Aanval op VN-school in Gaza: 'zeker vijftien doden'

Zeker vijftien mensen zijn vandaag om het leven gekomen bij een Israëlische aanval met tankgranaten op een school van de Verenigde Naties in Gaza. Dat meldt een woordvoerder van de VN.

De verwoeste VN-school in Gaza die is geraakt door een raket.Beeld reuters

In het gebouw werden honderden vluchtelingen opgevangen. Volgens de autoriteiten raakten negentig Palestijnen gewond. Het Israëlische leger wil niet op de beschieting reageren.

De granaten sloegen rond 04.30 uur in bij het Jabaliya vluchtelingenkamp. Een verslaggever van persbureau AP zag later een groot rond gat in het plafond van een klaslokaal en in een van de toiletten. In een ander klaslokaal was bij de aanval een muur eruit geblazen.

Raketten in in VN-scholen
Bij een andere VN-school in Gaza is een raket gevonden, zo heeft Unrwa, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, vandaag bekendgemaakt. Het is de derde keer in korte tijd dat er raketten worden aangetroffen bij een VN-school en de Verenigde Naties veroordelen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn en daarmee onschuldige burgers in gevaar brengen. Faciliteiten van de VN-organisatie zijn neutraal terrein, aldus een woordvoerder.

Hij wees geen direct schuldige aan. 'We veroordelen de groep of groepen die burgers in gevaar hebben gebracht door deze munitie in onze scholen te plaatsen. Dit is opnieuw een ernstige schending van de neutraliteit van onze terreinen. We roepen alle strijdende partijen de onschendbaarheid van VN-terreinen te respecteren', aldus Chris Gunness van Unrwa.

Volgens de organisatie hebben 200.000 Palestijnse vluchtelingen hun toevlucht gezocht in scholen en gebouwen van de Unrwa.

Onschuldig
Ook vorige week donderdag vonden 15 Palestijnen de dood toen een school van de VN-organisatie werd aangevallen. Vluchtelingen schuilden daar voor het geweld dat Gaza al weken in zijn greep houdt. Israël bekende zondag een mortiergranaat te hebben afgevuurd die bij de school was terechtgekomen. Maar het leger zei onschuldig te zijn: de granaat kon niemand gedood hebben, omdat het plein voor de school leeg was.

Een dag eerder kreeg de Gazastrook de zwaarste beschietingen te verduren sinds het offensief van Israël drie weken geleden begon. Het was met 128 dodelijke slachtoffers de bloedigste dag tot nu toe. Bij de Israëlische aanvallen werden belangrijke posten van Hamas verwoest en een belangrijke energiecentrale uitgeschakeld. Het totale dodental aan Palestijnse zijde komt volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid uit op ruim 1200. Zeker 7000 raakten tot nu toe gewond.

Aanval op VN-school in Gaza: 'zeker vijftien doden'
Beeld afp
Beelden van een getroffen VN-school in Gaza Stad.Beeld afp
Een auto van de Verenigde Naties is verwoest na een Israëlische aanval in het noorden van de Gazastrook.Beeld afp

Wapenbestand
Egyptische bemiddelaars proberen ondertussen tot een staakt-het-vuren te komen in Caïro. Ze willen een oud voorstel dat Israël had geaccepteerd, maar de Palestijnse beweging Hamas had geweigerd, nieuw leven inblazen. Volgens Israëlische media zit er vooruitgang in de onderhandelingen.

Aanval op VN-school in Gaza: 'zeker vijftien doden'
Beeld reuters