Direct naar artikelinhoud

Belangrijkste Nederlandse winkelcentra in Franse handen

De belangrijkste winkelcentra in Nederland zijn van Corio. Dat wordt overgenomen door een Franse branchegenoot. Weer verdwijnt een groot beursfonds uit Amsterdam.

Winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Vorig jaar was er een zeven meter hoge theepot als kunstwerk te zien op het dak.Beeld epa

Het beursgenoteerde winkelcentrumfonds Corio komt waarschijnlijk in Franse handen. Concurrent Klépierre heeft dinsdag een bod gedaan op de eigenaar van Hoog Catharijne en nog 55 andere winkelcentra in Nederland en zes andere Europese landen.

Zo ontstaat volgens de twee ondernemingen de grootste winkelbelegger van Europa, met gezamenlijk 182 winkelcentra in zestien Europese landen.De Fransen willen betalen in aandelen Klépierre. Per Corio-aandeel bieden ze 1,14 aandeel in het nieuwe fusiebedrijf. Bij de huidige koers van Klépierre komt dat neer op een stevige bonus voor de Corio-beleggers. Het bod ligt ruim 15 procent hoger dan het aandeel Corio maandag voor aanvang van de handel waard was.

Het royale overnamebod is opvallend, gezien alle sombere berichten over winkelcentra. Door de tegenvallende economie en de florerende handel via internet kampen veel winkeliers met afnemende omzetten, faillissementen en telt Nederland steeds meer lege etalages met Te-Huur-bordjes.

'Maar dat sentiment is sterk overdreven', stelt Peter Nieland van winkelteller Locatus . De winkelleegstand bij Corio in Nederland, goed voor eenderde van de omzet van het fonds, is in 2013 weliswaar opgelopen van 6,4 procent tot 6,9 procent. 'Maar op strategische plekken blijft er zowel in Nederland als in het buitenland nog altijd grote interesse in winkels.'

Door de tegenvallende economie en de florerende handel via internet kampen veel winkeliers met afnemende omzetten, faillissementen en telt Nederland steeds meer lege etalages met Te-Huur-bordjes.

Succesnummer
In de portefeuille van Corio zitten vooral zulke goede locaties - onder meer in Beverwijk en Rotterdam. De afgelopen jaren heeft het minder presterende centra veelal verkocht, in Nederland staat het kwakkelende meubelcentrum Villa Arena in Amsterdam-Zuidoost nog te koop.

Het succesnummer van Corio is volgens Nieland nog altijd Hoog Catharijne in Utrecht. 'Dat is op zaterdag het drukst bezochte winkelcentrum van Nederland. Reken maar dat ondernemers veel geld overhebben om op zo'n plek hun spullen te verkopen.' Corio is constant bezig om huurders aan te trekken voor veel bezochte locaties. Dat is onder meer gelukt bij Rotterdam Alexandrium. Nieland: 'Sinds daar een Primark zit, loopt het storm en willen er ook veel andere modewinkels zitten.'

En dan zijn er nog goed lopende buitenlandse centra, zeker ook in de groeiende Turkse economie. Afgelopen jaren wist Corio dan ook steeds positieve rendementen te boeken op de investeringen.

Zorgen
Toch maakten beleggers zich wel zorgen om het fonds. Maar dat had veel meer te maken met de omvang: te groot voor servet en te klein voor tafellaken, was de analyse. Daardoor kon Corio minder gunstig lenen dan concurrenten en was het moeilijker om voordelig nieuwe projecten te financieren. Een fusie of overname lag dus al enige tijd voor de hand. Ook de naam Klépierre viel daarbij regelmatig.

Belangrijkste Nederlandse winkelcentra in Franse handen
Beeld reuters

Op de achtergrond is APG een van de belangrijke aanjagers van de overname. De uitvoerder van ambtenarenpensioenfonds ABP is voor eenderde aandeelhouder in Corio. Het bezit ook een groot aandeel in Klépierre en in Simon Property, het Amerikaanse beursfonds dat weer grootaandeelhouder is in Klépierre.

'Wij hadden niet de leiding, maar hebben de bedrijven er zeker op gewezen dat dit ons een zeer logische overname leek', aldus een woordvoerder van APG. 'Ze vullen elkaar goed aan doordat ze in verschillende landen sterk zijn. Turkije is een goed voorbeeld, daar heeft Klépierre nu in één keer toegang tot de markt.'

Bijkomend voordeel van de overname is volgens APG dat Klépierre in de CAC40-Index van grootste Franse beursfondsen terechtkomt. 'De ervaring is dat analisten en investeerders die grote fondsen zeer goed volgen en dat die bedrijven daardoor vaak nog gemakkelijker financiering kunnen aantrekken.'

Analist Corné van Zijl van SNS reageert positief, met een voorbehoud: 'Als Nederlander vind ik het jammer dat er weer een groot beursfonds uit Amsterdam verdwijnt.'

De ervaring is dat analisten en investeerders die grote fondsen zeer goed volgen en dat die bedrijven daardoor vaak nog gemakkelijker financiering kunnen aantrekken.
Woordvoerder van APG