Direct naar artikelinhoud

Nieuwe aanvallen Gaza temidden van overleg wapenstilstand

Een auto van de Verenigde Naties is verwoest na een Israëlische aanval in het noorden van de Gazastrook.

Het Israëlische leger heeft in de afgelopen nacht 21 Palestijnen gedood toen het tientallen doelwitten bestookte in Gaza.

Egyptische bemiddelaars proberen ondertussen tot een staakt-het-vuren te komen in Caïro. Ze willen een oud voorstel dat Israël had geaccepteerd, maar de Palestijnse beweging Hamas had geweigerd, nieuw leven inblazen. Volgens Israëlische media zit er vooruitgang in de onderhandelingen.

Het Israëlische leger heeft sinds maandag de aanval op de Gazastrook verhevigd. Gisteren was de bloedigste dag sinds het begin van het offensief, toen kwamen 128 mensen om. Een woordvoerder van de VN meldde op Twitter dat naar verluidt een aantal stafleden zijn gedood bij de gevechten. De organisatie helpt momenteel ruim 180.000 Palestijnen in haar 80 kampen.

De VN-hulporganisatie heeft voor de de derde keer in korte tijd is een raket gevonden bij een VN-school in Gaza. De organisatie veroordeelt degenen die verantwoordelijk zijn voor de raketten en het in gevaar brengen van onschuldige burgers. Vorige week vonden 15 Palestijnen de dood toen een school van Unwra werd aangevallen. Vluchtelingen schuilden daar voor het geweld dat Gaza al weken in zijn greep houdt.

Ruim 1200 Palestijnen gedood
Gisteravond laat kwamen ook al zeker 13 mensen om het leven bij een Israëlische legeraanval in het noorden van Gaza. Eén van hen was een kind en één was een hulpverlener. Volgens de woordvoerder van de Palestijnse hulpdiensten zijn 40 Palestijnen gewond geraakt.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn tot nu toe ruim 1200 Palestijnen gedood sinds 8 juli, toen Israël de aanval opende op de Gazastrook. De meeste slachtoffers zouden burgers zijn. Zeker 7000 mensen raakten gewond. Aan Israëlische zijde zouden 53 militairen zijn omgekomen en drie burgers.

Een verwoeste VN-school in Gaza op 30 juli.