Regering voert label voor voedsel uit bezette gebieden in

Johan Vande Lanotte© belga

De federale regering zal een label introduceren voor goederen afkomstig uit nederzettingen in de door Israël bezette gebieden. Dat schrijft De Morgen dinsdag. Het kan dienen voor producten als dadels, avocado's, fruit en wijn.

jns, evg

'Het bestaat al in andere landen, zoals Groot-Brittannië en Denemarken', aldus ontslagnemend minister van Economie Johan Vande Lanotte op het VRT-radionieuws. 'Zo worden mensen bewust gemaakt van waar een product komt en kunnen ze vrij kiezen.'

Het gaat specifiek om producten die aangeduid staan als afkomstig uit Israël, maar eigenlijk uit de door Israël bezette gebieden komen. Het gaat dan om producten Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Golan-hoogvlakte. 'Er zijn drie gebieden die uit elkaar zullen gehouden worden', zegt Vande Lanotte. 'De kolonies in bezet Palestijns gebied, de Palestijnse gebieden, en Israël. Producten uit die drie gebieden dragen nu allemaal het label 'afkomstig uit Israël'.

Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen illegaal. Onder meer oppositiepartij Groen pleitte al lang voor zo'n label. In april vorig jaar stuurde België samen met 12 andere EU-landen nog een brief naar Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid. De dertien vroegen Ashton om regels ‘voor de labeling van producten uit de nederzettingen’ voor de hele EU uit te werken.

Vande Lanotte: 'We zijn een jaar geleden begonnen met de voorbereiding, samen met onder meer Nederland. Maar Nederland heeft toen afgehaakt. We zijn dus al langer aan het voorbereiden, maar de feiten van vandaag maken de vraag groter en de zaak gevoeliger.'

De minister van Economie pleegde overleg met de distributiesector en consumentenorganisaties. De omzendbrief die zo'n label mogelijk zal maken zou de komende dagen verschijnen op de website van de minister.

Voor wie?

Warenhuizen en distributiecentra zullen vrij kunnen kiezen om de labels te gebruiken. ‘Maar ik zie niet in waarom niet, het gaat louter om het informeren van de consument’, aldus Vande Lanotte in De Morgen.

'Of de maatregel een impact zal hebben, valt af te wachten', zegt Vande Lanotte. 'In andere landen zien we dat consumenten hun gedrag hebben aangepast.'

Winkelproducten uit Israël krijgen label

Ons land wil een label invoeren voor producten uit Israël. Daarmee wil men de consumenten erop wijzen dat ze met een product uit dat land te maken hebben, zegt aftredend minister van Consumenten Johan Vande Lanotte. De mensen moeten dan zelf beslissen of ze iets uit Israël willen kopen. Strenge controles op het label komen er niet. De supermarkten zijn alvast niet van plan het te gebruiken.

Comeos: ‘Label producten uit Israël en bezette gebieden praktisch niet uitvoerbaar’

Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, oordeelt dat een stickersysteem voor producten uit Israël, de Palestijnse gebieden en de bezette gebieden ‘praktisch niet uitvoerbaar’ is. ‘De meerderheid van de grote ketens zal de stickers dan ook niet gebruiken”, zo besluit de federatie uit een rondvraag bij haar leden.

Het label zal niet verplicht zijn. Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos, merkt wel op dat het systeem te complex is. ‘Er zullen maar liefst drie verschillende labels zijn - respectievelijk voor producten uit Israël, de Palestijnse gebieden en de bezette gebieden’, stelt hij in een persbericht.

Voor hem is het niet duidelijk wie het label op de producten zal plakken: de leveranciers of de handelaars. ‘Voor supermarkten is dit te omslachtig: zij moeten eerst voor elk product in de rekken nagaan van waar dit afkomstig is, wat niet voor elk product mogelijk is. Daarna moeten zij de labels op de producten plakken, een tijdrovende bezigheid.’

Volgens Dominique Michel legt de regering met de maatregel de verantwoordelijkheid voor sancties tegen Israël bij de consument. Hij merkt op dat de regering over voldoende politieke en diplomatieke instrumenten beschikt om Israël een signaal te sturen. ‘Het is duidelijk dat het al dan niet vermelden van de oorsprong van producten uit bezette gebieden door de consument gepercipieerd zal worden als een stellingname van de handelaar.’