Duits bedrijf bouwt kilometerheffingssysteem

© Photo News

Over 18 maanden moet Satellic klaar zijn met een satellietgestuurd systeem voor vrachtwagens in België.

(bbr)

Vlaanderen, Wallonië en Brussel gunnen de aanbesteding en de uitbating voor het systeem van kilometerheffing voor vrachtwagens aan Satellic, een samenwerking tussen T-Systems (Duitsland) en Strabag (Oostenrijk). Het bedrijf werkt daarvoor samen met Viapass, een organisatie die de drie gewesten in het leven hebben geroepen om de heffing te realiseren.

Het idee om vrachtwagens boven de 3,5 ton te laten betalen voor het gebruik van het Belgische wegennet, dateert van enkele jaren geleden. Met de ondertekening van het contract kan Satellic nu aan de slag. Het bedrijf, dat in Duitsland het LKW-Mautsysteem uitbaat en heel wat ervaring kan voorleggen, heeft anderhalf jaar de tijd om zo’n systeem via satelliettechnologie op te bouwen. Tegen 2016 moet de heffing een feit zijn.

Voorlopig blijft onduidelijk hoeveel de heffing moet opbrengen. Voormalig Verkeersminister Hilde Crevits (CD&V) wilde het cijfer van 800 miljoen euro per jaar niet bevestigen. Het geld moet dienen om het wegennet in België, dat een transitland is, te onderhouden. De precieze tarieven zullen de drie gewesten in samenspraak met de transportsector bepalen.

De heffing wordt ‘intelligent’: ze is afhankelijk van het milieukenmerk, het gewicht en de plaats van de vrachtwagen. Daarnaast werken de drie gewesten aan de invoering van een budgetneutraal wegenvignet voor gewone auto’s, maar de invoering daarvan blijft onzeker. Wellicht wordt er eerst gekeken naar de wijze waarop Duitsland in 2016 zijn wegenvignet zal implementeren. Meteen kan België opnieuw leentjebuur spelen.