Direct naar artikelinhoud

Amerika: Venezuela heeft Aruba en Nederland bedreigd

Hugo Carvajal op een foto uit 2013

Venezuela heeft Aruba en Nederland bedreigd om te zorgen dat een Venezolaanse voormalig generaal op het eiland werd vrijgelaten. Dat zeggen Amerikaanse bronnen.

De Verenigde Staten willen de verdachte, Hugo Carvajal, juist arresteren op verdenking van drugshandel. Op verzoek van de VS zette Aruba de man daarom vorige week achter de tralies. Maar Carvajal werd zondag vrijgelaten, omdat hij volgens Aruba een diplomaat is en daarom onschendbaar.

De Amerikanen vinden de gang van zaken onaanvaardbaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het betrouwbare berichten heeft gekregen dat de regering van Venezuela de regering van Aruba, Nederland en anderen heeft bedreigd. Carvajal is nu weer thuis en werd als een held onthaald door president Nicolas Maduro.

De generaal was eerder chef militaire inlichtingendienst onder Maduro's voorganger Hugo Chávez. Hij was naar Aruba gegaan om er consul-generaal te worden. Maduro had lof voor het besluit van de Nederlandse regering om de diplomaat vrij te laten omdat die diplomatieke onschendbaarheid genoot. Hij is inmiddels tot 'persona non grata' verklaard en is niet meer welkom op het eiland. De VS vinden Carvajals claims op diplomatieke onschendbaarheid onzin.