Direct naar artikelinhoud

Israëlische leger voert aanval op Gaza op

Gisteravond werd er opnieuw hevig gevochten in Gaza.

Het Israëlische leger heeft gisteravond en vannacht massaal aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Het huis van Hamasleider Ismael Haniyeh werd onder vuur genomen maar volgens eerste berichten zouden daarbij geen slachtoffers zijn gevallen.

Op andere plaatsen vielen wel slachtoffers. Zo kwamen zes Palestijnen om bij artillerievuur dat gericht was tegen het vluchtelingenkamp van Bureij, in het centrum van de Gazastrook. Onder de slachtoffers zijn drie kinderen en twee vrouwen, aldus woordvoerder Ashraf al-Qudra van de hulpdiensten. Er is ook sprake van meer dan vijftien gewonden.

Eerder na middernacht waren al zeven mensen omgekomen bij een aanval op de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook aan de grens met Egypte. Daarmee zijn op de 21ste dag van het conflict al dertien slachtoffers gevallen bij nachtelijke aanvallen.

De zoon van de voormalige Palestijnse premier Haniyeh bevestigt op zijn Facebookpagina dat hun huis was gebombardeerd. Het huis was leeg. Hamas zegt dat zijn televisiezender Al-Aqsa TV ook is aangevallen, maar het station blijft uitzenden.

Huizen ontruimen
Het Israëlische leger riep de inwoners van verschillende woonwijken nabij Gaza-stad gisteravond op hun huizen zo snel mogelijk te ontruimen.

Het Palestijnse dodental ligt hoger dan 1.000. Aan Israëlische zijde sneuvelden gisteren vier soldaten, wat het militaire dodental op 48 soldaten brengt. Ook lieten drie Israëlische burgers het leven bij aanvallen vanuit de Gazastrook.

'Disproportionele actie'
De Braziliaanse presidente Dilma Roussef veroordeelde gisteren tijdens een debat georganiseerd door de krant Folha de Sao Paulo het 'bloedbad' dat aangericht wordt door het Israëlische leger. 'Wat nu in Gaza gebeurt, is zeer gevaarlijk. Ik denk niet dat het om een genocide gaat (...) Het gaat om een disproportionele actie.'

Israëlische leger voert aanval op Gaza op
Israëlische leger voert aanval op Gaza op
Israëlische leger voert aanval op Gaza op