Direct naar artikelinhoud

Aboutaleb praat met Joodse gemeenschap

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft maandag een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in zijn stad. Naar aanleiding van de strijd tussen Israël en Hamas in de Gazastrook wilde de burgemeester weten wat er leeft onder de Joden in de Maasstad.

Ook de pro-Palestina demonstraties in verschillende Nederlandse steden en de onrust die daardoor is ontstaan waren onderwerp van gesprek. Zondag was er in Rotterdam nog een druk bezochte demonstratie tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook. Die verliep echter rustig, in tegenstelling tot eerdere demonstraties in Den Haag waarbij antisemitische leuzen werden gescandeerd. Het Centraal Joods Overleg, een club van samenwerkende Joodse organisaties, publiceerde vorige week een verklaring waarin de organisatie zich bezorgd toont over deze uitlatingen.

Aboutaleb benadrukte in het gesprek met de Joodse gemeenschap dat 'de onderlinge verhoudingen in de stad door het conflict nooit mogen ontaarden in vijandelijkheden'. De burgemeester sprak met Leo Vromen (voorzitter Nederlands-Israëlitische Gemeente Rotterdam), Leopold Hertzberger (voorzitter Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam) en met Simon Cohen (voorzitter Coalitie Rotterdammers voor Mekaar). Ook politiechef Frank Paauw was bij het gesprek aanwezig.

Na de zomer wil Aboutaleb gesprekken organiseren tussen verschillende etnische en religieuze groepen in de stad, om te praten over een 'gezamenlijke agenda voor een stabiele Rotterdamse samenleving'.