Direct naar artikelinhoud
Update

Overlast in Nederland door heel veel regen

Felle buien met vooral heel veel regen hebben Nederland vandaag gegeseld. De hulpdiensten kregen honderden meldingen van wateroverlast en het KNMI gaf voor een aanzienlijk deel van het land code oranje af voor het extreme weer. Rond half 9 was het noodweer overal voorbij.

Een man steekt een ondergelopen straat in Amsterdam over.Beeld anp

In de nacht van zondag op maandag onweerde het al her en der, maandag overdag werden de buien zwaarder en zorgden ze op veel plaatsen voor ondergelopen straten, kelders en tunnels. In totaal belden maandag tot 20.00 uur ruim 804 mensen de hulpdiensten vanwege de enorme lading water die naar beneden kwam, aldus alarmeringen.nl. Het midden van Gelderland spande overduidelijk de kroon, Amsterdam was de stad met de meeste problemen, gevolgd door Apeldoorn en Bussum.

De meeste regen viel in het Gelderse Deelen. Daar kwam in een uur tijd 76 millimeter naar beneden en werd op maandag in totaal 134 millimeter water gemeten, volgens het KNMI. Ook in Alphen aan den Rijn viel veel meer regen dan normaal in een maand (110 millimeter in 12 uur). Daar moesten zandzakken worden geplaatst langs een grote sloot, om te voorkomen dat een woonwijk onder zou lopen. De gezamenlijke inspanning van de omwonenden bleek succesvol.

Ook in Kaatsheuvel kwam het met bakken naar beneden (100 millimeter in 12 uur) en ook daar bleek dat te veel van het goede. Een verzorgingstehuis werd ontruimd. In het nabijgelegen Tilburg en de omgeving zaten 16.000 huishoudens 2 uur zonder stroom, nadat de wateroverlast een storing had veroorzaakt.

Auto's rijden door enorme plassen. Door zware regenval staat een groot deel van Kaatsheuvel blank.Beeld anp
Een voetganger met paraplu trotseert de regen op de Erasmusbrug.Beeld anp
Overlast in Nederland door heel veel regen
Beeld anp

Door het hele land was het vooral plaatselijk een waterballet. Verschillende wegen werden afgesloten, zoals de A10-West bij Amsterdam, de A15 bij Gorinchem, de A22 bij Velsen en de A12 bij Maarsbergen. In Amsterdam had het openbaar vervoer te kampen met problemen. Het water in de straten kwam tegen de vangnetten van trams, die dan automatisch stoppen. De brandweer werkte zich door de watermassa naar honderden ondergelopen kelders en rioleringen die het water niet konden verwerken.

Op Schiphol had het vliegverkeer enige tijd last van het onweer. Er was tussen 07.45 uur en even voor 09.30 uur een afhandelingsverbod van kracht, waardoor er geen toestellen konden vertrekken. Dat zorgde voor vertragingen en gecancelde vluchten. Ook had het treinverkeer op verschillende plaatsen last van het noodweer.

De ringweg A10 wordt omgeleid wegens een ondergelopen viaduct.Beeld anp
Een fietser op de Erasmusbrug in Rotterdam trotseert de regen.Beeld anp

Buitenland
Ook in Vlaanderen stonden op verschillende plaatsen huizen en straten onder water. In een aantal gemeenten is het gemeentelijke rampenplan afgekondigd. Met zandzakken zijn dijken gebouwd om erger te voorkomen.

In Zuidoost-Engeland hebben blikseminslag, hevige regenval, hagel en overstromingen voor verkeerschaos gezorgd. Het treinverkeer in het gebied kampte met vertragingen door problemen met de stroomvoorziening, veroorzaakt door een blikseminslag in een elektriciteitscentrale.

De Londense brandweer moest al meerdere malen uitrukken om mensen uit hun auto's te bevrijden. Naast Londen werden ook de graafschappen Sussex en Wessex getroffen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...