© AFP

Identificatieteams hebben het zeer zwaar: ‘Afschuwelijk’

Wat de leden van de identificatieteams van de inzittenden van MH17 aantreffen, is zeer moeilijk te verwerken. ‘Wat in de zakken met menselijke resten wordt aangetroffen, is met geen pen te beschrijven.’ Dat zegt Gerard Bouman, de Nederlandse korpschef van de Nationale Politie.

Al zijn de leden van die teams nog zo ervaren en door de wol geverfd, ze hebben het er vaak vreselijk moeilijk mee, laat de politiebaas weten. ‘Het gaat om stukken en brokken bij elkaar, groot en klein. Sommige stukken zijn verbrand of zwaar beschadigd. Echt afschuwelijk.’ Om hoeveel mensen het allemaal gaat, is daardoor niet exact te zeggen.

Hij kan ook echt niet de garantie geven dat alles in Oekraïne wordt teruggevonden, want daarvoor is er op de rampplek ook nog eens veel te veel gebeurd. ‘Het is zeer de vraag wat we daar vinden.’ Bouman en zijn medewerkers hebben dat ook besproken met de nabestaanden.

Hij bespeurt verder alleen maar goede wil onder zijn mensen om de zaken zo goed mogelijk ten einde te brengen. Mensen gaan op vrijwillige basis naar Oekraïne, maar het kost geen enkele moeite om welwillenden te vinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER