Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Onderzoeksteam terug naar Donetsk, rampgebied te gevaarlijk

De Nederlandse en Australische onderzoekers die eerder vandaag vanuit Donetsk afreisden naar de rampplek, zijn alweer op de terugweg. Het is er op dit moment te gevaarlijk, schrijft RTL Nieuws. Hierdoor kunnen de onderzoekers voor de tweede dag op rij geen onderzoek doen in het rampgebied.

Pro-Russische militanten blokkeren de weg voor het Nederlandse en Australische forensische team.
Pro-Russische militanten blokkeren de weg voor het Nederlandse en Australische forensische team. Foto AFP / Bulent Kilic

De Nederlandse en Australische onderzoekers die eerder vandaag vanuit Donetsk afreisden naar de rampplek, zijn alweer op de terugweg. Het is er op dit moment te gevaarlijk. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie, meldt persbureau Novum.

Hierdoor kunnen de onderzoekers voor de tweede dag op rij geen onderzoek doen in het rampgebied.

Twitter avatar fonslambie Fons Lambie Vanochtend bericht dat onderzoekers naar rampplek gingen, nu blijkt het te gevaarlijk. Kamer krijgt om 14u informatie-sessie.

Al dagen moeilijk om rampplek te bereiken

Een team van 26 forensische experts en marechaussees vertrok vanmorgen met elf Australische onderzoekers en politiemensen in een konvooi vanuit Donetsk naar het rampgebied, zo’n tachtig kilometer verderop. Onderweg moest het team al een keer stoppen vanwege gevechten. Op basis van berichten uit het rampgebied zelf is het konvooi omgedraaid.

De experts hebben al dagen moeite bij de rampplek te komen vanwege de gevechten in het oosten van Oekraïne tussen de pro-Russische separatisten en het regeringsleger. Het leger is opgerukt naar Donetsk en probeert naar eigen zeggen toegang tot het gebied veilig te stellen zodat onderzoeksteams de rampplek kunnen bereiken.

Neerschieten MH17 mogelijk oorlogsmisdaad

Het neerhalen van de MH17 is mogelijk een oorlogsmisdaad. Dat zegt de Hoge Commissaris voor Mensenrechten bij de VN, Navi Pillay, tegen de BBC. “Gegeven de omstandigheden en de schending van de internationale wetgeving kan hier best sprake zijn van een
oorlogsmisdaad”, aldus Pillay. Ze voegt eraan toe dat alles in werking wordt gesteld om de schuldigen te vinden en te berechten “waar ze zich ook bevinden”.

Volgens experts in Kiev heeft onderzoek aangetoond dat het vliegtuig is geraakt door een raket en door “compressie van de explosie” is vernietigd. Dat schrijft persbureau AFP.

Dinsdag debat over situatie

De Tweede Kamer debatteert morgenmiddag opnieuw over de situatie in Oekraïne en de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17, schrijft persbureau Novum. Vanmiddag krijgen de fractiespecialisten een briefing. Dat hebben de verschillende fracties besloten tijdens een zogeheten procedurevergadering. De briefing begint om 14.00 uur en de Kamerleden worden bijgepraat door onder anderen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof, de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, en politiechef Gerard Bouman.

Bij het debat zijn morgen de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aanwezig. Ook dat debat begint om 14.00 uur.

Timmermans opnieuw in Oekraïne

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is gisteravond laat opnieuw aangekomen in Oekraïne. Hij zal samen met zijn Australische collega Julie Bishop met het Oekraïense parlement over de internationale missie praten. Het Oekraïense parlement moet nog stemmen over de missie en de uitvoering van de VN-resolutie, maar doordat vorige week de Oekraïense regering demissionair werd, was dat uitgesteld. Het Nederlandse kabinet heeft gisteren besloten geen militaire missie naar het gebied te sturen waar vlucht MH17 neerstortte.

Het kabinet vindt dat militaire inzet het conflict internationaal zou kunnen laten escaleren en de missie, het repatriëren van de slachtoffers, in gevaar zou kunnen brengen. Wel wordt overwogen de al aanwezige 63 marechaussees en agenten in het gebied uit te rusten met een handwapen.

Correctie: dit bericht stelde eerder dat Navi Pillay directeur van Human Rights Watch is. Dat is niet correct, ze is Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de VN.