'Inschrijvingsgelden boven 1.000 euro zullen we niet aanvaarden'

© BELGA

'Inschrijvingsgelden boven de 1.000 euro in het hoger onderwijs zullen we niet aanvaarden.' Dat heeft N-VA-fractieleider Matthias Diependaele zaterdag gezegd tijdens het debat over de regeerverklaring in het Vlaams Parlement. Diependaele reageerde daarmee op de kritiek dat het inschrijvingsgeld aan de hogescholen en universiteiten mogelijk zou opgetrokken worden. Eerder zaterdag voerden enkele tientallen studenten actie aan het Vlaams Parlement tegen die verhoging.

Sinds de publicatie van het regeerakkoord is er discussie ontstaan over de mogelijke verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. Die verhoging van het inschrijvingsgeld zou er komen om het verlies aan dotaties te compenseren.

De Vlaamse regering is namelijk van plan om 5 procent te snoeien op de werkingsmiddelen van de hogescholen en universiteiten. In de onderwijswereld wordt gezegd dat dit het inschrijvingsgeld met 400 tot 600 euro kan doen verhogen, of bijna een verdubbeling van de huidige bedragen.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele reageerde op de ongerustheid en kritiek. 'Laat het duidelijk zijn. Deze meerderheid, en zeker mijn fractie, zal niet aanvaarden dat de democratische toegang tot het hoger onderwijs wordt beperkt. De cijfers van boven de 1.000 euro die worden geciteerd in de krant, zullen niet worden toegelaten', klonk het. Diependaele waarschuwde ook om 'niet af te gaan op roddels, geruchten en halve waarheden'.

"Inschrijvingsgelden boven de 1.000 euro in het hoger onderwijs zullen we niet aanvaarden." Dat heeft N-VA-fractieleider Matthias Diependaele zaterdag gezegd tijdens het debat over de regeerverklaring in het Vlaams Parlement. Diependaele reageerde daarmee op de kritiek dat het inschrijvingsgeld aan de hogescholen en universiteiten mogelijk zou opgetrokken worden tot meer dan 1.000 euro om het verlies aan dotaties te compenseren.

Brief voor Crevits

Voor het debat over de regeerverklaring begon, voerde de VVS, de Vlaamse Vereniging voor Studenten, actie aan het Vlaams Parlement. Bram Roelant, voorzitter van de VVS, had zaterdagochtend een brief mee voor kersvers minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V).

In die brief wenst de studentenorganisatie de minister succes met haar functie. Maar de studenten tonen zich ook ongerust. Zo vreest de VVS dat een verdere besparing op de middelen van het hoger onderwijs de kwaliteit van dat onderwijs in het gedrang zal brengen. Een lineaire besparing van 5 procent ‘zal leiden tot ofwel minder kwaliteitsvol onderwijs, ofwel een slechtere omkadering, ofwel minder democratisch onderwijs’. ‘Scenario’s die allen onaanvaardbaar zijn’, luidt het.

Ook over de dreigende verhoging van het inschrijvingsgeld zijn de studenten niet te spreken. ‘Hogere inschrijvingsgelden leiden niet tot meer kwaliteitsvol onderwijs. Bovendien zou deze extra kost voor elke student en zijn of haar omgeving een extra drempel betekenen tot een evenwaardige toegang tot het hoger onderwijs.’

Evenveel voor Tomorrowland

Miet Smet, minister van Staat en ex-CD&V-minister, vindt het idee van een hoger inschrijvingsbedrag helemaal geen probleem. Dat zei ze in Bonus op Radio 1. 'Een ticket voor Tomorrowland of Rock Werchter kost evenveel als het inschrijvingsgeld voor de universiteit. Een groot deel van de bevolking kan meer betalen voor de universiteit.'

De studentenorganisatie beseft zelf ook dat er in Vlaanderen moet bespaard worden. Maar als er ook in het onderwijs moet bespaard worden, willen de studenten betrokken worden bij de gesprekken. ‘Een ondoordachte besparing zou namelijk niet verstandig zijn’, luidt het nog.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits liet eerder al verstaan dat ze in dialoog zou gaan met alle betrokkenen in het onderwijsveld. In het debat in het parlement gaf ze de studenten een pluim voor de manier waarop ze haar hebben aangesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen