© BELGA

“Oosterweel blijft absolute prioriteit”

Ik heb altijd de ambitie gehad om ooit in het parlement te zetelen. Maar nooit de ambitie om minister, laat staan minister-president te worden. Wie had durven denken dat een Vlaams-nationalist ooit de Vlaamse regering zou leiden? Als minister-president wil ik boven de partijen staan en ervoor zorgen dat dit een sterke regering wordt die het verschil maakt voor Vlaanderen.”

Eric DONCKIER

Dat zegt Geert Bourgeois in zijn eerste interview in zijn nieuwe functie. Geert Bourgeois heeft in Brussel veruit het mooiste terras van alle Vlaamse ministers, met uitzicht op de torens van de Grote Markt. Het is daar dat de N-VA-delegatie ’s avonds al eens de Vlaamse onderhandelingen van de dag nadien voorbereidde.

Geert Bourgeois: “Ik ben het gewoon relatief weinig te slapen. Dat helpt bij lange onderhandelingen. Het is ook zo dat we veelal overdag onderhandelden. Alleen de laatste week en vooral het laatste weekend was het tot een gat in de nacht. De laatste nacht zelfs tot zeven uur ’s morgens.”

U bent nu minister-president van de Vlaamse regering. We mogen aannemen dat u trots bent.

Geert Bourgeois: Ik zou liegen als ik hier nu zou beweren dat het mij niets doet, dat ik niet blij ben. Het is ook heel fijn voor de partij en haar gedachtegoed. We moeten opletten met het woord historisch. Toch voel ik het een beetje zo aan. Het is de eerste keer dat een Vlaams-nationalist de Vlaamse regering mag leiden.

U bent minister-president. Heeft u nog andere bevoegdheden?

Twee. Buitenland en Erfgoed. Dat is weinig en dat is een bewuste keuze. Een minister-president moet een beetje boven het gewoel staan en naar compromissen zoeken wanneer er discussies zijn in de schoot van de Vlaamse regering. Vandaar dat de N-VA met Liesbeth Homans een eigen viceminister-president heeft. Zij moet als eerste de belangen van de N-VA behartigen in de discussies en onderhandelingen met CD&V en Open Vld.

Wat moeten we vooral onthouden van dit Vlaams regeerakkoord?

Drie zaken. Eén: we gaan voor een duurzaam beleid met structurele maatregelen, zowel aan de inkomsten- als de uitgavenzijde. Zonder nieuwe belastingen. Twee: ook de nieuwe Vlaamse regering zal een investeringsregering zijn die perspectieven biedt. De eerste jaren zijn er weinig middelen. Vanaf 2017 zullen we steeds meer investeren in welzijn, onderzoek en ontwikkeling, scholenbouw, natuurbehoud en cultuur.

Drie: we willen met dit regeerakkoord de mensen, bedrijven en organisaties verenigen door ze meer verantwoordelijkheid te geven. De Vlaamse regering werkt met belastingmiddelen. Daarom mag en moet ze beleidsdoelstellingen formuleren en controleren of die ook gehaald worden. Ze moet niet zeggen hoe dat het best gebeurt. We hebben in Vlaanderen meer dan genoeg bekwame mensen in de meest diverse domeinen die dat veel beter weten. We vragen de Vlamingen heel veel inspanningen. We moeten dat nu doen om het later beter te hebben.

Lees het volledige interview vandaag in uw krant

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER