Studenten voeren actie tegen verhoging inschrijvingsgeld

Kersvers minister van Onderwijs Hilde Crevits© BELGA

Enkele tientallen studenten hebben zaterdag actie gevoerd aan het Vlaams Parlement. Daar wordt gedebatteerd over de regeerverklaring van de regering Bourgeois I. De studenten verzetten zich tegen de geplande besparingen in het hoger onderwijs en de dreigende verhoging van het inschrijvingsgeld.

jle, evg

Bram Roelant, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), had zaterdagochtend een brief mee voor kersvers minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V).

In die brief wenst de studentenorganisatie de minister succes met haar functie. Maar de studenten tonen zich ook ongerust. Zo vreest de VVS dat een verdere besparing op de middelen van het hoger onderwijs de kwaliteit van dat onderwijs in het gedrang zal brengen. Een lineaire besparing van 5 procent ‘zal leiden tot ofwel minder kwaliteitsvol onderwijs, ofwel een slechtere omkadering, ofwel minder democratisch onderwijs’. ‘Scenario’s die allen onaanvaardbaar zijn’, luidt het.

Ook over de dreigende verhoging van het inschrijvingsgeld zijn de studenten niet te spreken. ‘Hogere inschrijvingsgelden leiden niet tot meer kwaliteitsvol onderwijs. Bovendien zou deze extra kost voor elke student en zijn of haar omgeving een extra drempel betekenen tot een evenwaardige toegang tot het hoger onderwijs.’

Evenveel voor Tomorrowland

Miet Smet, minister van Staat en ex-CD&V-minister, vindt het idee van een hoger inschrijvingsbedrag helemaal geen probleem. Dat zei ze in Bonus op Radio 1. 'Een ticket voor Tomorrowland of Rock Werchter kost evenveel als het inschrijvingsgeld voor de universiteit. Een groot deel van de bevolking kan meer betalen voor de universiteit.'

De studentenorganisatie beseft zelf ook dat er in Vlaanderen moet bespaard worden. Maar als er ook in het onderwijs moet bespaard worden, willen de studenten betrokken worden bij de gesprekken. ‘Een ondoordachte besparing zou namelijk niet verstandig zijn’, luidt het nog.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits liet eerder al verstaan dat ze in dialoog zou gaan met alle betrokkenen in het onderwijsveld. In het debat in het parlement gaf ze de studenten een pluim voor de manier waarop ze haar hebben aangesproken.