Extra geld en grond voor meer zorginstellingen

Minister Ben Weyts.© Belga

Het aanbod aan zorginstellingen in de Rand is niet denderend. De nieuwe Vlaamse regering wil er fondsen en gronden voor vrijmaken.

ssj

In het nieuwe regeerakkoord stelt de Vlaamse regering dat ze de zorg- en welzijnsachterstand in de Vlaamse Rand wil wegwerken. ‘Via een nieuw instrument, Vlab­zorg­invest, zullen we kapitaal en grond beschikbaar maken om nieuwe zorginitiatieven te realiseren.’

Volgens minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) is dat nodig. ‘We geven daarmee gehoor aan de vraag van de burgemeesters om de bestaande achterstand in te halen’, zegt hij.

Dat er een achterstand is, blijkt uit de cijfers. ‘Het aanbod aan ouderenvoorzieningen is beperkt in de Vlaamse Rand’, luidt een van conclusies van de studiedienst van de Vlaamse regering in haar editie 2014 van het Cijferboek ‘Vlaamse Rand’. Zo zijn er 4.047 plaatsen in woonzorgcentra geteld, terwijl dat er 5.262 zouden moeten zijn. Dat is een tekort van 23,1 procent. Met het aantal serviceflats is het nog erger gesteld: er zijn er slechts 811, terwijl er 1.982 nodig zijn.

Daar gaapt een kloof van 59,1 procent. Voor het aantal plaatsen in de kinderopvang geldt eenzelfde verhaal. Per 100 kinderen van 0 tot en met 3 jaar uit de Vlaamse Rand was er in 2013 voor 35,7 een plaats.

Op aandringen van de N-VA moet in de zorginstellingen ook het gebrek aan Nederlandstalige dienstverlening de wereld uit worden geholpen. ‘In het Kwaliteits­decreet wordt opgenomen dat in alle zorginstellingen die door de Vlaamse overheid worden erkend of ondersteund, de Nederlands­talige dienstverlening op elk moment moet worden gegarandeerd. Instellingen die daar niet in slagen, riskeren sancties. Desnoods trekken we hun erkenning in’, zegt minister Weyts.