Bourgeois I dreigt vrouwelijke topambtenaren te treffen

Alona Lyubayeva, de Vlaamse ­diversiteitsambtenaar.© Geertje De Waegeneer

Bij de Vlaamse administratie worden sommige entiteiten samengevoegd. Daardoor zal het aantal vrouwelijke topambtenaren sterk verminderen. Zo staat in de weekendkrant van De Standaard.

Inge Ghijs

Een aantal fusies was al beslist door de vorige Vlaamse regering, maar de nieuwe regering heeft nog eens twaalf extra fusies aangekondigd. Daardoor zal het aantal topfuncties verminderen.

‘Dat is op zich geen slechte zaak’, zegt Alona Lyubayeva, de Vlaamse ­diversiteitsambtenaar, in De Standaard. ‘Maar als ik kijk naar welke entiteiten zullen fusioneren, lijkt het erop dat het vooral ten koste van vrouwen aan de top zal gaan.’

Op dit moment zijn er van de 94 leidinggevende topambtenaren 20 vrouw, dat is 21 procent. Het streefcijfer lag op 31 procent. Maar met de fusies is de kans groot dat het aantal vrouwen in topfuncties halveert, van 20 naar amper 10 – dat is slechts 15 procent.

Politici laatste woord

Bij de fusie moet er gekozen worden welke topambtenaar de nieuwe entiteit zal leiden. Bijvoorbeeld: het departement bestuurszaken, het departement diensten voor het algemeen regeringsbeleid en het agentschap studiedienst Vlaamse regering fusioneren tot één entiteit. Daar stonden twee mannen en één vrouw aan het hoofd. Eén topfunctie blijft slechts over door de fusie, twee verdwijnen.

‘De politici hebben hier het laatste woord. Zij hebben de sleutel in handen om er zorg voor te dragen dat er genoeg vrouwelijke topambtenaren overblijven’, aldus Lyu­ba­yeva. ‘Maar omdat elke minister over zijn departementen beslist en niemand het totaalplaatje in het oog houdt, zou het wel eens heel slecht kunnen uitpakken als net telkens, toevallig, voor de mannelijke topambtenaar wordt gekozen.’

De mogelijke daling van het aantal vrouwelijke topambtenaren staat in contrast met de nieuwe streefcijfers die in het Vlaams regeerakkoord staan. De Vlaamse regering mikt voor het top- en middenkader op 40 procent.