GETEST DOOR KINDEREN. Eten bij de graaf, fietsen met de vos

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Eerst ons buikje lekker rond eten op de zolder van een echt kasteel, en dan de fiets op om de schat te zoeken die een sluwe vos heeft verstopt. Dat is een uitnodiging waar de Dingenzoekers geen nee tegen zeggen.

Kristien In-’t-Ven, foto’s Greetje Van Buggenhout

Als je het met kinderkopjes belegde terras van Den Duiventoren opwandelt, voel je meteen de mysterieuze sfeer van het pand en het omliggende land. De échte duiventoren, vlak achter de taverne, hoorde in vroeger tijden bij het kasteel van Wissekerke, tot in de 20ste eeuw bewoond door Graaf Vilain XIIII. Wat een fantastische naam voor een graaf trouwens, Willy Vandersteen had het niet beter kunnen verzinnen.

Het kasteel staat er nog steeds schitterend bij en kan vrij bezocht worden. Net als het bloeiende park met z’n enorme diversiteit aan bomen, zo’n 41 verschillende soorten alleen al rondom de duiventoren, zoals Amerikaanse eik, linde en moerascypres. De duiventoren deed dienst als postkantoor van de graaf, en met de mest van de postduiven werd het land geplaveid.

In de voormalige hooizolder van het kasteel huist het zopas flink gerenoveerde Den Duiventoren. Uitbaatster Manuela Teirbrood heeft een boon voor kinderen en steekt dat niet onder stoelen of banken. Op de kinderkaart figureren oude bekenden als spaghetti, stoofvlees, vol-au-vent, biefstuk en ribbetjes. Na het eten kunnen kinderen die daar zin in hebben zich met hun volle gewicht op de trampoline smijten of in de gloednieuwe houten speeltuin duiken.

De streken van de vos

Fiets? Check. Smartphone? Check. Kinderen? Die moeten we nog even uit de speeltuin van Den Duiventoren plukken. Wij hebben vandaag een missie: fietsgewijs het Reynaertmysterie ontrafelen. Gewapend met de app op onze smartphone schieten we uit de startblokken. De bedoeling? Uitvlooien waar de sluwste aller vossen zijn schat heeft verstopt. Die schelm heeft namelijk een serieuze buit achterover gedrukt, en daar kan koning Nobel niet mee lachen. Wij krijgen van Zijne Majesteit de opdracht om de schuilplaats van de buit te ontdekken, door een hele reeks spelletjes en raadsels op te lossen.

Felix demarreert op een manier die verschroeiende ambitie verraadt. Opzij Tom Boonen! De meisjes tateren er op los vanuit hun comfortabele zitje achter de ruggen van hun moeders. Langs schaduwrijke dreven, smalle straatjes en de meanderende Schelde, fietsen we door Kruibeke, Rupelmonde en omstreken.

Onderweg maakt de app ons telkens attent op een te vervullen opdracht, waarbij we ook een stukje van het Reynaertverhaal te horen krijgen. Dit verhaal wordt verteld op een manier die niet meteen meeslepend is voor kinderen, maar daar kan je zelf een mouw aan passen door het in vereenvoudigde versie te brengen. Ze zijn trouwens toch te veel in beslag genomen door de opdrachten en spelletjes. Het traject in Kruibeke en omgeving is zo’n 24 km lang, een prima afstand om met jong gezelschap af te leggen zonder blauwe billen of verzuurde spieren.

Meer leuke tips vind je op www.dingenzoekers.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer