Direct naar artikelinhoud

Veiligheidschef Kaddafi mag in Libië worden berecht

De veiligheidschef van de oud-Libische dictator Muammar Kaddafi mag in Libië worden berecht. Dat heeft de kamer van beroep van het Internationaal Strafhof in Den Haag vandaag besloten. De uitspraak is slecht nieuws voor Abdullah al-Senussi. In Libië wacht hem mogelijk de doodstraf.

Veiligheidschef Kaddafi mag in Libië worden berecht

Senussi was chef van de militaire inlichtingendienst tijdens het neerslaan van de Arabische Lente in 2011. Hij zou medeschuldig zijn geweest aan de dood van tal van betogers.

Tripoli wil hem daarom zelf berechten, ondanks het feit dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een arrestatiebevel had uitgevaardigd. Het ICC heeft nu bepaald dat de rechtsgang toch in Libië kan plaatsvinden. De kamer van beroep bevestigde daarmee een eerdere ICC-uitspraak. De verdediging van al-Senussi was daartegen in beroep gegaan.

Volgens de kamer van beroep heeft het strafhof in eerste aanleg terecht vastgesteld dat Libië al-Senussi wil en kan vervolgen. ICC treedt alleen op als landen verdachten niet kunnen of willen vervolgen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakte zich zorgen over het lot van al-Senussi. 'Nu het land een nieuwe maand ingaat van chaos waar rechters, advocaten en aanklagers worden gedood, is het moeilijk voor te stellen dat Libië een eerlijk proces kan houden.' Human Rights Watch: 'Libië heeft weinig gedaan om tegemoet te komen aan de fundamentele procesrechten van Sanussi, net als bij duizenden andere gevangenen in het land die geen goede toegang hebben tot een advocaat.'