Direct naar artikelinhoud

Is de politiemissie wel een politiemissie?

Is de politiemissie wel een politiemissie?

Een internationale politiemissie moet de rampplek van het neergestorte vliegtuig in het oosten van Oekraïne beschermen zodat het onderzoeksteam ongestoord haar werk kan doen. Vier vragen over de missie en de risico's.

Hoe gaat zo'n politiemissie eruit zien?
De landen die getroffen zijn zullen de troepen leveren en opereren onder de vlag van de Verenigde Naties. Omdat Nederland het zwaarst getroffen is zal het de leiding krijgen over zo'n politiemissie. Hoeveel Nederlandse troepen af zullen reizen naar Oekraïne is nog niet bekend.

Australië, dat 37 landgenoten verloor bij de crash, heeft al vijftig politieagenten richting Londen gestuurd in afwachting van een beslissing over zo'n missie. Deze week nog zal een resolutie worden voorgelegd in de VN-Veiligheidsraad.

"Ik verwacht dat Nederland mensen van de Koninklijke Marechaussee richting het gebied stuurt", zegt Kees Homan, expert internationale veiligheid aan Clingendael. "De Marechaussee (een politiekorps met militaire status, red.) beschikt over mitrailleurs en geweren, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zijn om een vuist te maken tegen de separatisten die veel zwaarder bewapend zijn."  

Maar dan is zo'n politiemissie toch levensgevaarlijk?
"Daarom is militaire bescherming nodig. De risico's moeten zo klein mogelijk worden gemaakt", zegt Homan. De Clingendael-expert verwacht dat er snel commando's richting het gebied worden gestuurd.  

Waarom noemen we het dan een politiemissie?
"Om het niet te laten escaleren", zegt Homan. Maandag heeft de VN-Veiligheidsraad unaniem ingestemd met een resolutie waarin de rebellen werden opgeroepen mee te werken aan het onderzoek. Het besluit om een politiemissie richting het rampgebied te sturen is een aanvulling op de resolutie van afgelopen maandag.

Het etiket militaire missie wekt volgens Homan te veel argwaan. Zowel bij de separatisten als bij de Russen. "Dat is politiek onaanvaardbaar en kan bovendien het conflict alleen maar verergeren."  

Al met al klinkt het erg risicovol? 
Het gebied wordt gecontroleerd door de separatisten die veel zwaarder bewapend zijn dan de troepen die door Nederland worden gestationeerd. Het is dus niet denkbeeldig dat Nederland binnen een paar weken zwaardere eenheden stuurt, militairen die bijvoorbeeld ook ingezet zijn in Mali.

Als het zover komt zal ook deze missie, net zoals die in Kunduz, een militair karakter krijgen. Negentig procent van de mensen die destijds richting Kunduz zijn gestuurd, waren militairen.

Overigens is dit voor Nederland een compleet nieuwe situatie. Homan: "We hebben wel ervaring in oorlogsgebieden zoals in Mali en Afghanistan. Maar het beschermen van zo'n onderzoeksteam in vijandig gebied is toch iets anders. Tripoli waar destijds ook een vliegtuig neerstortte, werd beschermd door de Libiërs zelf."