Direct naar artikelinhoud
Update

Kabinet overlegt tweeënhalf uur in Catshuis over vliegtuigramp

Het kabinet heeft vanavond 2,5 uur bij elkaar gezeten in het Catshuis. De ministerraad sprak over 'de volgende fase in de verwezenlijking van de hoofddoelstellingen van het kabinet bij de aanpak van de nasleep van de vliegtuigramp'.

Minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (links).

Eerder op de dag werd bekend dat het kabinet werkt aan een VN-resolutie waarin het groene licht wordt gegeven voor een VN-politiemacht die het rampgebied moet gaan beschermen. Bij de vliegramp in Oekraïne kwamen bijna 300 mensen om onder wie 193 Nederlanders.

Er kwam na afloop geen persconferentie meer van premier Rutte. Er werd wel een persbericht naar buiten gebracht. In dat persbericht staat geschreven dat het kabinet sprak over 'de volgende fase in de verwezenlijking van de hoofddoelstellingen van het kabinet'. Die hoofddoelen zijn de terugkeer van alle slachtoffers, helderheid krijgen over de toedracht en het vervolgen en het opleggen van een gerechte straf aan de daders.

De bespreking vond volgens het persbericht plaats tegen een treurige achtergrond, namelijk op de dag van nationale rouw. 'Deze dag kreeg een bijzondere en indrukwekkende invulling met de terugkeer van de eerste slachtoffers op vliegveld Eindhoven en de tocht van de rouwstoet naar Hilversum. Een dag die uiting gaf aan het verdriet van Nederland.'

Prioriteiten
Rutte benadrukte eerder dat het zaak was om eerst de lichamen van de slachtoffers uit het rampgebied in Oekraïne te krijgen. Ook wil hij onbelemmerde toegang tot de plek om daar onderzoek te laten plaatsvinden.