Direct naar artikelinhoud

Palestijns-Israëlisch conflict woedt ook op datingapps

Palestijns-Israëlisch conflict woedt ook op datingapps

Nee, liefde is niet blind, liefde is meestal zwaar bevooroordeeld. Dat merkte een groep van zeven Amerikaanse twintigers, die een tijdje als leraar Engels in Ramallah werkten, en op zoek gingen naar romantisch gezelschap.

Want zoals het twintigers betaamt, gingen ze niet alléén maar om goede werken te verrichten naar het buitenland. En dus besloot Caitlin Kent (26), samen met haar huisgenoot in Ramallah, eens te kijken of er nog iets te scoren viel via een datingapp.

Ramallah ligt maar tien kilometer ten noorden van Jeruzalem, dus ze kwam ook met veel Israëli's in contact, maar er gaapt een mentale afstand tussen de twee plaatsen die vele malen groter is, zo bleek al snel.

Palestijns-Israëlisch conflict woedt ook op datingapps

Sommige van de potentiële dates reageerden zo vijandig op alleen al het noemen van de naam 'Ramallah', dat Kent er nogal van schrok. "We waren gechoqueerd dat sommige Israëlische matches openlijk racistisch reageerden als ze erachter kwamen dat we als zomerbaantje Palestijnse kinderen lesgaven."

Dus besloten Kent en haar vrienden om de vrijblijvende datingervaringen om te zetten in een 'sociaal experiment'. Alle zeven jonge leraren meldden zich aan bij de apps Tinder (voor hetero's) of Grindr (voor homo's), en zetten screenshots van de gesprekken die ze met 'matches' voerden online, op een Tumblr genaamd Palestinder.

We doen niet ons best om negatieve reacties uit te lokken, licht Kent haar werkwijze toe, maar benaderen mensen die we normaal ook als een potentiële match zouden beschouwen.

De reacties verschilden vervolgens wel wat van de reacties die de Amerikanen van normale matches zouden krijgen. Op de site kun je lezen hoe de Amerikanen door hun potentiële dates voor terroristen worden uitgemaakt, en boze lezingen krijgen over het feit dat er niet zoiets bestaat als Palestina. Al is er soms ook hoop: sommige Israeli's reageerden juist blij verrast op een match uit Ramallah.

Palestijns-Israëlisch conflict woedt ook op datingapps

Hoe dan ook leidde het noemen van een woonplaats in ieder geval vaker wel dan niet tot een politieke discussie. "Als dat ons als Amerikanen al overkomt, hoe moet het dan voor Palestijnen zijn?", vraagt Kent zich af.

Duidelijk is in ieder geval dat het conflict tussen de Palestijnen en de Israëli's alle domeinen van het leven, inclusief datingapps, beheerst.

Nieuw is dat niet: onlangs berichtte The Nation al over een mysterieus profiel dat in Israël op Tinder de ronde doet. Naam Israël, Leeftijd 31, en in plaats van met romantische of erotische smooth talk bestookt deze man/vrouw eventuele geïnteresseerden met statements in de trant van 'Wij gebruiken anti-raketsystemen om onze burgers te beschermen, en zij gebruiken burgers om hun raketten te beschermen'. Het profiel blijkt aangemaakt door een hoge medewerker van premier Netanjahoe.

Bekijk alle conversaties op palestinder.tumblr.com.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie