Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Zeker 82 doden bij aanslagen in Nigeria - oud-staatshoofd Buhari doelwit

Militairen lopen langs de plek in Kaduna, Nigeria, waar vandaag een zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto: AFP / Victor Ulasi
Militairen lopen langs de plek in Kaduna, Nigeria, waar vandaag een zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto: AFP / Victor Ulasi

Bij twee zelfmoordaanslagen in Nigeria zijn vandaag ten minste 82 mensen omgekomen. Bij een van de aanslagen was oppositieleider en voormalig staatshoofd van Nigeria Muhammadu Buhari het doelwit.

De aanslagen vonden plaats in de plaats Kaduna, in het noorden van Nigeria, meldt persbureau AP. Eén aanslag was gericht op een gematigd-islamitische geestelijke, die net een openbare gebedsbijeenkomst wilde beginnen. Hierbij kwamen zeker 32 mensen om.

De andere aanslag, waarbij minstens vijftig doden vielen, had als doel om de oppositieleider en voormalig staatshoofd van Nigeria Muhammadu Buhari om te brengen. Buhari bleef ongedeerd.

De aanslagen lijken het werk van de radicaal-islamitische organisatie Boko Haram, schrijft AP, maar het is niet uitgesloten dat ze samenhangen met de verkiezingen van 2015.