Direct naar artikelinhoud

Stafleden eisen vertrek Greenpeace-bazen

De ruzie bij Greenpeace over het vlieggedrag van internationaal programmadirecteur Pascal Husting is nog niet uitgewoed. Ruim veertig stafleden en campagneleiders van Greenpeace Nederland eisen alsnog het ontslag van Husting, die vorige maand in opspraak raakte wegens het pendelen per vliegtuig tussen Luxemburg en Amsterdam.

Greenpeace-directeur Paul Husting.Beeld epa

Zijn baas, internationaal Greenpeace-directeur Kumi Naidoo, moet zich 'op zijn positie beraden'. Dat schrijven de Nederlandse stafleden in een harde brief aan Husting en Naidoo persoonlijk. De twee zouden de milieuorganisatie zulke ernstige schade hebben toegebracht, dat alleen hun vertrek of terugtreden dat kan compenseren.

De brief is niet gepubliceerd, maar wel intern verspreid onder medewerkers. Ze is ondertekend door bijna alle belangrijke Nederlandse campagneleiders en stafleden. De handtekening van de Nederlandse directeur Sylvia Borren ontbreekt. Zij vergelijkt de actie van haar personeel met een 'volksgerecht' en vindt opstappen onnodig.

Aanslag op reputatie
Borren betreurt de fouten en 'is er goed ziek van', zegt ze. 'Het was een aanslag op onze reputatie, maar dat vinden Pascal en Kumi ook. In een groepje binnen Greenpeace International zijn we nu bezig de affaire in open dialoog in goede banen te leiden.' Greenpeace International kon gisteren niet reageren.

'Ik kan invoelen wat onze medewerkers meemaken', zegt Borren. 'Maar ik hou niet van een volksberechting of heksenjacht. Het is mogelijk hier uit te komen zonder hun vertrek', aldus Borren. De boze stafleden willen hun brief niet nader toelichten.

Husting, voormalig directeur van Greenpeace Frankrijk, pendelde aanvankelijk eens per week en daarna twee keer per maand met het vliegtuig tussen zijn woonplaats Luxemburg en het hoofdkantoor in Amsterdam. De auto zou even vervuilend zijn en de treinreis duurt twaalf uur heen en terug. Verhuizen is volgens hem geen optie vanwege zijn jonge kinderen.

'Onvergeeflijke' reactie
De boosheid van de medewerkers, onder wie de tijdelijk door Rusland gevangen gehouden activiste tegen Noordpoololie Faiza Oulahsen, betreft niet alleen het vlieggedrag, maar ook de verdediging en afhandeling van de affaire. Die was 'onvergeeflijk', vinden ze. 'Het is precies het soort reactie dat we krijgen van overheden en bedrijven als wij hen vragen meer te doen om de planeet te redden.'

Internationaal Greenpeace-directeur Kumi NaidooBeeld anp

Husting maakte uitgebreid excuses en paste zijn reisgedrag 'per direct' aan. Maar zijn weerwoord dat aanvankelijk niemand bezwaar maakte, klopt volgens de medewerkers niet. Zijn argument dat 'een organisatie als Greenpeace niet altijd kan opereren in overeenstemming met de eigen ideeën', wordt gezien als een belediging. 'Dat is extreem schadelijk voor onze campagnes en een klap in het gezicht van degenen die zich wel aan de interne gedragslijnen houden', schrijven de stafleden in de brief.

Dat Husting zich ook nog verdedigde met de opmerking dat zijn levensstijl niet luxueus is en zijn salaris van 6.075 euro per maand niet erg veel, deed de deur dicht. 'Dat bedrag is een veelvoud van het gemiddelde inkomen en heel veel geld voor het merendeel van onze supporters.'

Ondermijning van geloofwaardigheid
Aanblijven van de twee directeuren ondermijnt de geloofwaardigheid van de milieuorganisatie, vinden de campagne- en stafmedewerkers. 'Het zal elke keer terugkeren zodra we politici of organisaties bekritiseren. Zoals nu trouwens al gebeurt. Als Greenpeace het niet juist kan doen, wie dan wel?'

Volgens directeur Kumi Naidoo is de brief geen reden voor ontslag of terugtreden van hemzelf of Husting. 'Constructieve samenwerking en debat zijn de beste manier om het vertrouwen te herstellen, en we vertrouwen erop dat dat gaat lukken.'

Dit is extreem schadelijk voor onze campagnes en een klap in het gezicht van degenen die zich wel aan de interne gedragslijnen houden.