© Photo News

Open VLD, CD&V en N-VA roepen partijbureau samen

N-VA, CD&V en Open Vld organiseren dinsdagmiddag een gezamenlijk persconferentie over de Vlaamse regeringsvorming. Vermoedelijk vindt die plaats om 14 uur, nog voor informateur Charles Michel opnieuw op het paleis verwacht wordt. Het persmoment komt er nu N-VA en CD&V beslist hebben Open Vld mee aan boord te nemen, om zo de federale impasse te doorbreken.

gjs

Dinsdagochtend raakte bekend dat N-VA en CD&V een akkoord hadden bereikt om ook Open VLD bij de Vlaamse regeringsvorming te betrekken. Een voorwaarde die Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten steeds had opgeworpen om federaal de centrumrechtse pogingen te depanneren na het njet van CDH.

Als de partijbureaus bij N-VA en CD&V instemmen met dat scenario, lijkt meteen ook de federale formatie een nieuwe adem te krijgen. Komt Open VLD mee in bad, dan wordt een zogenaamde ‘Zweedse coalitie’ met N-VA, CD&V, Open VLD en MR immers mogelijk. MR zou dan als enige Franstalige partij met slechts twintig van de 63 Franstalige Kamerzetels een federale regering op de been proberen krijgen.

MR-partijvoorzitter en huidig informateur Charles Michel wordt dinsdagnamiddag alvast bij koning Filip verwacht voor een nieuw voortgangsrapport van zijn werkzaamheden. Voorlopig is het koffiedik kijken of die opdracht daarmee ook afloopt. Als CD&V inderdaad zicht krijgt op het premierschap, zoals de voorbije dagen links en rechts gesuggereerd werd, zou echter ook een CD&V’er het veld in gestuurd kunnen worden. En ook een duobaan valt niet uit te sluiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER