© Frank Boelens

Verwoeste stal stinkt na

Een erg hevige brand verwoestte twee weken geleden een stal met 60.000 kippen in Merksplas. De oorzaak van de brand is nog niet achterhaald, waardoor de karkassen en ongeveer 120.000 eieren nog steeds in de verwoeste loods liggen.

Hans Otten

Een buurtbewoner die naar zijn werk vertrok, verwittigde op maandag 7 juli rond 4u de brandweer, omdat hij meende een brand gezien te hebben in de Bosstraat in Merksplas. Onderweg ernaartoe zagen de spuitgasten al vanop grote afstand een hoge vuurkolom. Bij aankomst bleek een stallencomplex van zo’n 2500 vierkante meter in lichterlaaie te staan. Er was geen redden meer aan, noch voor de gebouwen, noch voor de 60.000 leghennen.

De branddeskundige van de Turnhoutse afdeling van het parket van Antwerpen kon na onderzoek kwaad opzet uitsluiten, maar de oorzaak van de brand bleef onduidelijk.Daardoor bleef de verwoeste ruïne de voorbije weken onaangeroerd, inclusief wat overblijft van de tienduizenden dieren en de naar schatting 120.000 eieren die ze in de uren voor hun dood hadden gelegd.

Met de hoge temperaturen van de voorbije week zorgde dat in de omgeving van de Bosstraat voor een felle stank. Gelukkig blies de wind de geur naar de onbebouwde streken tussen Merksplas en Turnhout. “We hebben geen klachten over geurhinder ontvangen”, zegt burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas) van Merksplas. “De reden dat er zo lang niets gebeurd is aan de uitgebrande stallen, is omdat de verzekeringsmaatschappij nog enkele zaken wilde uitklaren. Daarvoor moest alles nog een tijdje blijven liggen zoals het was. Maar nu mag dan alles opgeruimd worden.”

Lees meer in uw krant

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER