© AFP

© EPA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Lichamen slachtoffers eindelijk op weg naar huis

De slachtoffers van het boven Oekraïne neergeschoten vliegtuig van Malaysia Airlines zijn maandag weggebracht uit het gebied van de crash. Wanneer de lichamen van de Belgische slachtoffers precies zullen thuiskomen, is nog onduidelijk. De nabestaanden kunnen vijf dagen na de ramp alleen maar afwachten.

DEVA, SARE

Pierre Chardome, de broer van Antwerps slachtoffer Benoît Chardome, staat in contact met het Belgische DVI (Disaster Victim Identification team). Dat werkt op zijn beurt samen met Buitenlandse Zaken. “Daar weten ze ook nog niet precies wanneer de lichamen hier zullen zijn”, zegt Chardome.

Vast staat dat de slachtoffers eerst naar Nederland worden overgevlogen en dan naar België komen. Voor Benoît Chardome werd maandagavond alvast een wake gehouden aan het Nachtegalenpark in Berchem.

De militaire situatie in de regio bemoeilijkt het terugbrengen van de lichamen. Die zijn ter plaatse in een trein met koelwagens geladen.

Drie Nederlandse forensische experts en waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kregen maandagmorgen toegang tot die koelwagens. Ze rapporteerden dat er op het eerste zicht zorgvuldig met de lichamen is omgesprongen. In de loop van de namiddag kwam de trein in beweging richting Charkov. Dat ligt buiten het rebellengebied en daar is een coördinatiecentrum opgezet door de Nederlandse forensische experts.

Nabestaanden: “Veel kunnen we niet doen”

© Mia Uydens

“We weten dat Buitenlandse Zaken zijn uiterste best doet om te helpen”, zeggen de nabestaanden van de familie Noreilde uit Brasschaat. “Maar voorlopig kunnen we alleen maar afwachten en de berichten in het nieuws zijn niet bepaald bemoedigend.”

“We kunnen niet veel doen”, zegt Tom Demeulemeester, schoonbroer van Jan Noreilde (51) en Annemieke Hakse (47) en oom van hun 12-jarige zoontje Steven. Het Brasschaatse gezinnetje keek heel erg hard uit naar de reis naar Bali. De vakantie zou een cadeau voor Steven zijn.

“Mijn vrouw is er kapot van, ze had een hele goede band met haar broer Jan, ze waren ook ongeveer even oud”, gaat Demeulemeester verder. “Heel de familie heeft eigenlijk een sterke band. Het is niet omdat we ver van elkaar wonen dat onze band minder sterk zou zijn, integendeel.”

Patrick Termissen en Danny Sioncke van voetbalclub KFC Brasschaat gingen zaterdag naar Schiphol om er bloemen neer te leggen ter nagedachtenis van de 12-jarige Steven. “De ploeg van Steven zal het hele seizoen met een zwarte rouwband spelen. Zijn foto en het tenue krijgen een plaats in de kantine”, zei Sioncke. Hij legde zestien witte rozen neer, één van elke medespeler.

Afwachten

Ondertussen hebben de nabestaanden hun hoop op de mensen van Buitenlandse Zaken gevestigd.

“We weten dat zij hun uiterste best doen om alles in orde te krijgen”, zegt Demeulemeester. “Zij doen hun werk en we kunnen dat ook niet vlugger doen verlopen, hoe frustrerend het ook is om in het nieuws te zien hoe het er ter plaatse aan toe gaat.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER