Direct naar artikelinhoud

In Oekraïne komt de trein langzaam in beweging

Vertegenwoordigers van de OVSE kijken toe hoe de trein wordt afgesloten voor de reis naar Charkov.

TOREZ, OEKRAÏNE Een bejaarde groene legertruck rijdt langzaam achteruit richting de trein. Mannen in rubber pakken zetten hun gasmaskers op en trekken rubberen handschoenen aan. Toeschouwers worden door grimmig kijkende rebellen op afstand gehouden. In de hitte van het station van Torez slaan door de open deur van koelwagon vier grote wolken condens naar buiten. Een lucht van ontbinding volgt snel daarna.

De vrachtwagen brengt nieuwe geborgen lichamen van de plaats van de ramp met de Boeing van Malaysian Airlines naar de koelwagons die al twee dagen op het kleine station in Oost-Oekraïne staan.

Dit is de op een na laatste truck. Na de laatste gaat om zes uur de wagondeur dicht en wordt die verzegeld door de Nederlandse forensische expert Peter van Vliet, die gisteren met twee collega's is aangekomen in het rampgebied. Hij en twee collega's van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) waren sinds vrijdag al in de hoofdstad Kiev en in Charkov, waar de identificatie gepland stond, maar hadden door veiligheidsproblemen veel moeite om het rampgebied zelf te bereiken.

Kippenvel
Gisteren zagen de forensische experts de plek van de ramp voor het  eerst met eigen ogen. Samen met waarnemers van de OVSE kijkt Van Vliet over een zwartgeblakerd veld waar onherkenbaar verbrande brokstukken liggen, een aanblik die ook hem aangrijpt. "Ik krijg er kippenvel van", zegt hij.

Hier hebben Oekraïense reddingswerkers de afgelopen dagen in de brandende zon de lichamen geborgen van slachtoffers van vlucht MH17. "Ik ben erg onder de indruk van het werk dat zij hebben gedaan, in deze hitte, onder deze omstandigheden en gezien hun materieel", zegt Van Vliet. Wel vindt hij dat er nog een nauwkeuriger 'forensic sweep' in het hele rampgebied nodig is om mogelijk achtergebleven lichaamsdelen te vinden.

Controle
Van Vliet zegt ook dat hij wil dat de forensische experts met de trein meereizen. Maar daarvoor moet nog gesproken worden met de pro-Russische separatisten, omdat Torez en de trein onder hun controle staan. De rebellen hebben dat blijkbaar geweigerd, want een paar uur later na veel overleg oogt de forensisch expert op het station van Torez geïrriteerd en gespannen.

Als de trein rond zeven uur vertrekt is de bestemming Charkov nog niet bevestigd, en duurt de dagenlange onduidelijkheid over waar de lichamen naartoe zullen worden gebracht voort. Het forensische team zit 's avonds nog in het hotel in de stad Donetsk, en wil geen woord meer zeggen over de kwestie.

De trein stond tot vanochtend stil in Donetsk, maar is daar vanochtend vertrokken. Dat melden journalisten ter plaatse. De koelwagens rijden nu in de richting van Charkov. Hoe lang de trein erover gaat doen om de stad te bereiken is onduidelijk.