Direct naar artikelinhoud

Weer hiv geconstateerd bij 'genezen' baby

Bij een Amerikaans meisje dat genezen zou zijn van hiv is het virus dat aids veroorzaakt toch weer geconstateerd. Dat hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meegedeeld. Het kind, bekend als de 'Mississippi baby', is inmiddels vier jaar.

Deborah Persaud van het Johns Hopkins' Children's Center in Baltimore is één van de doktoren die de baby heeft behandeld

Het kind, bekend als de 'Mississippi baby', is inmiddels vier jaar. Ze werd in 2010 in een kliniek in Mississippi geboren. Het meisje kreeg als baby een zeer vroege behandeling tegen hiv. Na 18 maanden behandeling verdween ze uit het vizier van de artsen.

Na haar terugkeer werden het virus of sporen daarvan niet meer gedetecteerd. Ze heeft twee jaar geen medicatie gehad en werd herhaaldelijk getest. Tot afgelopen week waren die onderzoeken steeds negatief.

De positieve uitslag tempert de hoop dat een zeer vroege behandeling een remedie tegen het virus zou kunnen zijn. 'Uiteraard is dit een teleurstellende wending voor dit jonge kind, de medische staf en hiv/aids-onderzoekers', aldus dokter Anthony Fauci, de directeur van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Allergie en Infectieziekten.

De artsen weten niet hoe het kan dat het virus opnieuw is opgedoken. Het meisje krijgt weer virusremmers, die ze waarschijnlijk haar hele leven zal moeten nemen.

In Californië werd eerder dit jaar ook een negen maanden oude baby genezen verklaard. Artsen startten bij dat kind vier uur na de geboorte met het toedoenen van een speciaal medicijn.