Direct naar artikelinhoud

Aboutaleb verzekerd van tweede termijn in Rotterdam

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is verzekerd van herbenoeming. De gemeenteraad van Rotterdam ging akkoord met de voordracht van de vertrouwenscommissie en heeft de aanbeveling voor een tweede termijn doorgestuurd naar de commissaris van de Koning. Dat meldt het AD.

Ahmed Aboutaleb

De eerste termijn van de 52-jarige Aboutaleb (PvdA) loopt af in januari. Aboutaleb was ruim vijf jaar geleden de eerste islamitische burgemeester van een grote stad in West-Europa. Daarvoor was hij staatssecretaris van Sociale Zaken en werkgelegenheid. Hij volgde VVD'er Ivo Opstelten op, die nu minister van Justitie is.

Aboutaleb versterkte de afgelopen maanden zijn positie in Rotterdam. Tegen de verwachtingen in bleek hij ineens voorstander van de gereguleerde wietteelt. Ook zijn veroordeling van de bedreigers van een moslima die een wijnbar in Rotterdam-Noord had geopend, viel in goede aarde.

Na het doorsturen van de aanbeveling volgt een bekrachtiging door de minister van Binnenlandse Zaken. Pas daarna wordt Aboutaleb formeel herbenoemd door koning Willem-Alexander.