Juli: Sneeuw op komst

Roel op 08 juli 2014· 11 reacties

null
Grijs en regenachtig in het Kleinwalsertal (foto: Hans ter Braak)

We staan op de drempel van de zomervakantie. Het noorden hééft zelfs al vakantie en uitgerekend nu moet ik jullie waarschuwen voor sneeuwval. Je zou er maar zitten in de Alpen, het wordt de komende dagen bar en boos. Grijs, veel regen, en veel sneeuw. Tijdelijk tot 2000 meter en zelfs lager.

Kou op hoogte
Eind juni hadden we al zo’n herfstachtige fase met sneeuw in het hooggebergte - zie twitter - maar nu maken de weergoden het wel erg bont. Een zogenaamde koudeput, een actieve depressie in de hogere luchtlagen, tolt de komende dagen rond boven Midden-Europa. De naam zegt het al, op grote hoogte is het systeem gevuld met koude lucht en dat merken ze in de Alpen. Tot en met donderdag, misschien ook vrijdag, is het asgrijs in de Alpen met heel veel regen. Zoiets als Hans ter Braak gisteren met deze foto veelzeggend twitterde.

Meter sneeuw?
Vanaf vanmiddag koelt het steeds verder af en uiteindelijk daalt morgen de sneeuwgrens lokaal tot beneden 2000 meter. Weg wandelvakantie. Nu is dit niet heel erg zeldzaam, ieder jaar komt zo’n fase wel voor maar wat het spannend maakt zijn de hoeveelheden. Als de kou lang genoegd gevangen blijft boven de Alpen, met wat geluk tot donderdag, kunnen de sneeuwhoeveelheden flink gaan oplopen. Op de gletsjers moet je denken aan een lokale meter, op 2000 meter tot maximaal 20-30 centimeter.

null
Op 30 juni was het ook al winters…

Gelukkig voor al die wandelaars en mountainbikers, het is natuurlijk tijdelijk. Eind deze week komt de warmte er weer in en met de julizon is die sneeuw gauw ‘verschwunden’. Niettemin spannend om te volgen en iets waar mijn winterhart sneller van begint te kloppen.

“Oststau” in de Benelux
Ook bij ons wordt het spannend. Niet (alleen) vanwege de halve finale maar ook qua regenhoeveelheid die het public viewing andermaal kan gaan dwarszitten. Vandaag valt er regionaal al een flinke plens regen en net als in de Alpen kan dat tot donderdag aanhouden. We hebben hier te maken met warme lucht die vanuit Duitsland over de koele lucht aan de grond heen schuift. Die koele lucht vormt als het ware een bergketen waar de warme lucht overheen moet. Kortom een “Oststau” naar analogie van de bekende Nordstau uit de Alpen.

En net als bij de bekende variant kunnen ook wij aan een regionale waterbom gaan denken. Alleen waar die gaat vallen zal pas op het laatste moment duidelijk worden. De modellen hebben traditioneel moeite met deze situaties dus om er nog maar eens een cliché tegenaan te gooien: gewoon afwachten. Net als woensdagavond ;-).

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Als het maar lekker weer wordt als ik er ben begin augustus…Wel opmerkelijk ja. Zat gisteren de webcams te bekijken van feratel en de meeste gebieden hadden een flinke temperatuur drop, bijv van 32 graden in wenen naar 16 de dag erna.

Wie gaat er mee? ;-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Wie gaat er mee? ;-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Jammer dat de sneeuwverwachting kaart op de site niks aangeeft. Is zeker een handmatig iets?

@Jeroen6 ik zeg boarders meet&greet verplaatsen :D

Hmm, wintersportspullen niet meegenomen naar Nassfeld… ;-)

Twee jaargeleden ook zoiet vreemd meegemaakt! Als tussenstop naar Kroatie hebben wij in Flachau geslapen en volgende octend toen wij verder naar Istrie wilden vertrekken kregen wij mededeling van de receptioniste dat er een zware ongeluk plaats heeft gevonden en ons werd aangeraden dat wij beter een pass 99 konden nemen dan i.p.v. in de file aansluiten.En dus gedaan en tijdens het klimmen begon hard te regenen en vervolgen kwamen tot onze vrerbazing kwamen de sneewvlokken uit de lucht te vallen.15 a 20 minuten later schat ik ongeveer 20 a 25 cm aan verse sneeuw was gevallen. 4 a 5 uur later in Istrie heerlijk gezwommen met een graad van 28 cesius. Drop van -2 naa 28 in 4 uurtjes. En dat alemaal op 16-07-2010 en dat vergeet ik nooit.

Wanneer gaan de liften open? :)

Let it snow!

Op de gletsjer van Les Deux Alpes wordt het ook steeds witter…

Click. Click. Peace

Sneeuwgrens in Berner Oberland nu op ca 2300m:

http://nl.bergfex.com/sommer/first/webcams/c6563/

Nu nog even de pistes prepareren en ik plan wel een shortski!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie