Direct naar artikelinhoud

Britse politie roept vrouwen op jihadstrijders tegen te houden

Britse politie roept vrouwen op jihadstrijders tegen te houden

De strijd tegen terrorisme moet in Engeland nu ook aan het thuisfront worden gestreden. Met folders en voorlichting probeert de Engelse politie vanaf vandaag vrouwen die vermoeden dat hun partners of zonen naar Syrië willen vertrekken te bewegen de politie te bellen.

Steeds meer Europese mannen trekken naar Syrië om te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Onder hen waren vorig jaar minimaal honderd Nederlanders en naar schatting vijfhonderd Britten. De Engelse politie is bang dat islamisten in Syrië de Britse jihadstrijders inspireren om aanslagen te plegen in Groot-Britannië als ze daar zijn teruggekeerd.

Daarom wil de politie voorkomen dat Britse mannen naar Syrië vertrekken. Veel jihadstrijders hebben een vrouw en een gezin en de politie hoopt dat de vrouwen potentiële jihadstrijders op andere gedachten kunnen brengen.

"De campagne is niet bedoeld om Britten die naar Syrië willen vertrekken af te schilderen als criminelen, maar om tragedies tegen te gaan", zegt assistent-politiecommissaris Helen Ball, coördinatrice van de Britse anti-terrorisme-eenheid. Daarom schakelt de politie niet meteen agenten in als bezorgde vrouwen de politie benaderen, maar bijvoorbeeld ook jeugdwerkers.

De Britse burgerrechtenorganisatie Cage gelooft niet in de goede bedoelingen van Ball. "De politie heeft niet het recht vrouwen aan te sporen hun partners of zoons aan te geven", zegt woordvoerder Amandla Thomas-Johnson. "Vroeger oefende de politie zelf druk uit op families om niet naar Syrië te gaan. Nu laat ze de vrouwen het werk opknappen. Het wordt een klopjacht op alle moslims, gevaarlijk of niet."

'Familie weet het vaak als laatst'
De vraag is of de campagne gaat helpen. Labour Partij-politicus Keith Vaz, die over twee weken een rapport publiceert over terrorismebestrijding, denkt van niet. "Er is geen bewijs dat families het weten als naasten naar Syrië willen reizen", vertelt Vaz aan The Guardian. "De familie weet het vaak als laatst en de politie heeft geen idee wat ze daaraan moet doen." Toch kon de politie in januari twee meisjes van 17 jaar tegenhouden op de luchthaven van Heathrow. Hun ouders hadden de politie verteld dat de meisjes onderweg waren naar Syrië. De meisjes zijn niet aangeklaagd.

In Nederland zijn er geen plannen om een publieke campagne te lanceren om mensen aan te sporen niet naar Syrië te gaan. "We nemen wel strenge maatregelen", zegt Edmond Messchaert, woordvoerder van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "We hebben bijvoorbeeld inmiddels elf paspoorten ongeldig verklaard."

Dat mag NCTV doen als er gegronde vermoedens zijn dat iemand in het buitenland acties onderneemt die schadelijk kunnen zijn voor ons land, bijvoorbeeld als mensen zich aansluiten bij Al-Qaida. Door in de media en op zijn website over deze maatregelen te vertellen, hoopt NCTV voor Nederlanders de drempel te verhogen om naar Syrië te vertrekken.