Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tweede Kamer stemt in met hervormingen langdurige zorg

Een zorgbehoevende woont het overleg bij tussen staatssecretaris Martin van Rijn (L) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Kamercommissie over de hervorming van de langdurige zorg.
Een zorgbehoevende woont het overleg bij tussen staatssecretaris Martin van Rijn (L) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Kamercommissie over de hervorming van de langdurige zorg. Foto ANP / Jerry Lampen

De Tweede Kamer heeft eerder vanavond ingestemd met de hervormingen in de langdurige zorg. Gemeenten worden door de wetswijziging vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de zorg van thuiswonende ouderen en gehandicapten.

De coalitie verzekerde zich van steun van oppositiepartijen SGP, ChristenUnie, D66. Hiermee is verzekerd dat de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ook door de Eerste Kamer komt.

GroenLinks en CDA stemden tegen de wet. Ze zijn inhoudelijk niet tegen de hervormingen, maar hebben bezwaar tegen de manier waarop en de snelheid waarmee de wet is behandeld en wordt ingevoerd. CDA-Kamerlid Mona Keijzer vreest dat mensen die langdurige zorg nodig hebben geen “zorgvuldige behandeling”, schrijft persbureau Novum. Linda Voortman voor GroenLinks:

“De manier waarop deze grote wet is behandeld vond GroenLinks een blamage. Mensen hebben straks maar een half jaar om zich voor te bereiden.”

Dat de wet toch door de Tweede Kamer werd aangenomen, komt niet als een verrassing, zegt de chef van de politieke redactie bij NRC René Moerland.

“Dit is voor het kabinet een belangrijke stap in de geplande hervorming in de gezondheidszorg. De Wmo kan nu van het afvinklijstje van het regeerakkoord.”

Langdurige zorg op de schop

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vormt de eerste van drie wetten waarmee het kabinet de langdurige zorg wil hervormen. Het kabinet wil dat mensen langer thuis blijven wonen, door hen een beroep te laten doen op familie en vrienden. Kosten moeten ook worden gedrukt door de zorg bij gemeenten onder te brengen.

De Wmo regelt onder meer de overgang van de zorgtaken naar de gemeenten. Ook is erin bepaald hoe bijvoorbeeld de dagbesteding van ouderen en zorg aan huis wordt opgezet - de zogeheten begeleiding.

Steun van ‘constructieve oppositie’

De overige zorg, die nu valt onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), wordt omgezet in de overige twee wetten. De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt de 24-uurszorg in tehuizen. Alle zorg daarbuiten, zoals de wijkverpleging, wordt een verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Daarvoor is nog een verandering nodig in de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Beide wetten moeten nog door het parlement worden geloodst, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) verzekerde zich afgelopen week wederom van steun van de ‘constructieve drie’ - D66, ChristenUnie en SGP. In ruil voor hun steun willen ze een verzachting van de bezuinigingen.