Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tbs’ers in Venray hebben messen en sigaretten tot hun beschikking

Gedetineerden van TBS-kliniek de Rooyse Wissel maakten voor de EO met mobiele telefoons opnamen van de messen, telefoons, sigaretten en het geld dat ze tot hun beschikking hebben.
Gedetineerden van TBS-kliniek de Rooyse Wissel maakten voor de EO met mobiele telefoons opnamen van de messen, telefoons, sigaretten en het geld dat ze tot hun beschikking hebben. Still uit uitzending Dit is de dag, Onderzoek

Een groep gedetineerden in de tbs-instelling Rooyse Wissel in Venray hebben de beschikking over slagersmessen, sigaretten, telefoons en geld. Dat is te zien op beelden die het EO-televisieprogramma Dit is de dag, Onderzoek morgenavond om 21.30 uitzendt.

Eén van de gevangenen laat twee grote messen zien, en zegt: “Je kunt hiermee een bloedbad aanrichten.” Ook is er volgens de gevangenen soms helemaal geen begeleiding aanwezig op de groep.

Gedetineerden filmen in de kliniek

Het initiatief voor de reportage kwam van de gedetineerden zelf. Zij hebben ook de opnamen in de kliniek gemaakt met de camera van een telefoon. De gedetineerden zeggen op deze manier aandacht te willen vragen voor de gevaarlijke situatie in de kliniek. Een van hen, Peter, zegt zich al maanden onveilig te voelen.

Hij zelf zit vast voor geweld, gepleegd onder invloed van drugs. De combinatie van drugs en wapens is volgens hem in deze groep gevangenen “een dodelijke mix”. Ook wil hij aandacht voor het gebrek aan behandeling en begeleiding in de kliniek. Volgens hem hebben gedetineerden nauwelijks enige zinnige dagbesteding.

Telefoons, sigaretten en drugs komen via therapeuten de kliniek in

Het is bijzonder dat beelden uit een tbs-kliniek op deze manier naar buiten komen. Gedetineerden uit deze klinieken hebben beperkt en gedoseerd contact met de buitenwereld. Volgens de gedetineerden komen telefoons, sigaretten en drugs binnen via een aantal therapeuten van de kliniek.

Volgens advocaat Job Knoester, die veel tbs-gedetineerden bijstaat, is de Rooyse Wissel een kliniek waarbinnen relatief veel problemen zijn. Zijn kantoor behandelt ruim 10 procent van alle tbs-gedetineerden in Nederland. Knoester:

“De kern van de klachten is dat de gedetineerden niet genoeg behandelingen krijgen, en dat de kwaliteit ervan slecht is. De gedetineerden hebben op deze manier onvoldoende perspectief. In het tbs-beleid is de balans tussen behandeling en beveiliging de afgelopen tien jaar steeds meer verstoord geraakt. Er is een doorgeslagen veiligheidsdenken, wat behandeling in de weg staat.”

‘Behandelklimaat voor patiënten en medewerkers is veilig’

De kliniek zegt in een schriftelijke reactie op een samenvatting van de uitzending dat zijn veiligheidsbeleid afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers.

“Veel aandacht gaat uit naar het waarborgen van de veiligheid binnen de kliniek. Er is sprake van regelmatige en zorgvuldige toegangscontroles, controles van verblijfs- en gebruiksruimtes, fysieke controles en controles op middelengebruik.

Deze controles worden tevens grondig en met inzet van alle mogelijke middelen uitgevoerd. Hoewel voor iedereen de richtlijnen over wat wel en niet geoorloofd is zeer helder zijn, worden zo nu en dan zaken zoals door u gemeld aangetroffen. Uiteraard volgen dan gepaste maatregelen.”

De Rooyse Wissel eerder in het nieuws

Eerder dit jaar was de Rooyse Wissel in het nieuws omdat de belangen van patiënten met een verstandelijke beperking ernstig zouden worden verwaarloosd. Hun medische klachten worden niet serieus genomen en er zou sprake zijn van onderbezetting. Dat concludeerde Vrij Nederland na gesprekken met medewerkers bij de kliniek.

De publicatie was voor de kliniek aanleiding om Inspectie Veiligheid & Justitie (IV&J) en de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) te verzoeken extra onderzoek in de kliniek uit te voeren. Dit onderzoek loopt nog, maar het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft laten weten de uitkomst “met vertrouwen tegemoet te zien.” Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is er daarnaast geen reden te twijfelen aan de kwaliteit van de Rooyse Wissel:

“De Rooyse Wissel heeft altijd voldaan aan de hoge eisen die aan hen worden gesteld, dit blijkt ook uit de meest recente inspectierapporten van de verschillende onafhankelijke inspecties uit 2008, 2009 en 2011.”