Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nationaal Park De Hoge Veluwe ontruimd wegens heidebrand

Zo’n 1500 tot tweeduizend dagjesmensen die vanochtend naar Nationaal Park De Hoge Veluwe waren gegaan voor een wandeling of fietstocht, moesten het natuurgebied rond het middaguur verlaten. Wegens een heidebrand wordt het park ontruimd en worden alle ingangen afgesloten.

De brandweer is bezig met het blussen van de brand. In verband met een grote heidebrand is besloten het volledige Nationale Park De Hoge Veluwe te ontruimen.
De brandweer is bezig met het blussen van de brand. In verband met een grote heidebrand is besloten het volledige Nationale Park De Hoge Veluwe te ontruimen. Foto ANP / Tom Huysman

Zo’n 1500 tot tweeduizend dagjesmensen die vanochtend naar Nationaal Park De Hoge Veluwe waren gegaan voor een wandeling of fietstocht, moesten het natuurgebied rond het middaguur verlaten. Wegens een heidebrand wordt het park ontruimd en worden alle ingangen afgesloten, meldde een woordvoerder van de brandweer aan persbureau Novum. Museum Kröller-Müller gaat ook dicht.

Politie en natuurbeheerders nemen de ontruiming van het gebied van 5400 hectare op zich en waren daar rond 12.30 uur nog druk mee bezig. “Het park is voorzien van een omroepinstallatie, maar die bereikt niet iedereen dus er wordt ook in auto’s rondgereden om het publiek te vragen het park te verlaten”, vertelt de woordvoerder.

Mensen die plannen hadden om vanmiddag nog af te reizen naar het natuurgebied wordt geadviseerd thuis te blijven. De woordvoerder verwacht dat het blussen nog enige tijd zal duren en dat het park zondag niet meer opengaat voor het publiek.

De brand brak rond 08.40 uur uit. Inmiddels is een gebied van ruim tien hectare verwoest. De brandweer is met 130 mensen en zestien wagens aanwezig om het vuur te bestrijden. De woordvoerder:

“Het lukt op dit moment aardig om het vuur bij de bosrand te stoppen, maar aan de flanken en in het midden brandt het nog volop. We zijn met defensie in overleg om te kijken of hun blushelikopter ingezet kan worden op plekken die wij moeilijk kunnen bereiken.”

De Veiligheidsregio geeft al de hele dag updates op Twitter. Een selectie:

Twitter avatar VNOGregio VNOGregio Flinke natuurbrand nabij #Hoenderloo betreft vooral heide en gras. In totaal nu ca 16 blusvoertuigen en uit Gld Midden en VNOG ingezet
Twitter avatar VNOGregio VNOGregio Bij natuurbrand #Hoenderloo ook veel logistiek materieel om waterwinning te organiseren. totaal inmiddels >130 brandweermensen ingezet
Twitter avatar VNOGregio VNOGregio #Hoenderloo, park hoofdingang Hoenderloo is afgesloten. Publiek wordt geadviseerd om thuis te blijven.
Twitter avatar VNOGregio VNOGregio Natuurbrand #Hoenderloo /Delen wordt door brandweer gestopt bij bosrand, blijft voorlopig beperkt tot gras, beetje hei en struiken
Twitter avatar VNOGregio VNOGregio Politieheli ingezet bij natuurbrand #Hoenderloo /Delen voor verkenning. Sommige delen van het veld moeilijk bereikbaar ivm drassige grond

Omroep Gelderland had vanochtend een verslaggver ter plaatse: