Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Corporaties voorzien tekort seniorenwoningen

Het logo van de vereniging van woningcorporaties Aedes. Foto ANP / Lex van Lieshout

Woningcorporaties denken in de toekomst niet genoeg woningen te hebben voor zelfstandig wonende ouderen die zorg nodig hebben. Dat meldt de NOS zaterdag op basis van een rondgang.

De helft van de corporaties verwacht dat er over vijf jaar al een tekort is aan geschikte seniorenwoningen, tenzij wordt geïnvesteerd.

Driekwart van de ondervraagde corporaties zegt dat ouderen niet zomaar in hun woning kunnen blijven als die moet worden aangepast. Een meerderheid van de corporaties denkt dat gemeenten minder geld over hebben voor noodzakelijke aanpassingen, zoals trapliften.

Ouderen die niet langer in een niet-aangepaste woning kunnen blijven wonen, zullen moeten verhuizen. Maar geschikte woningen waar ze dan naartoe zouden moeten verhuizen zijn er onvoldoende. De corporaties hopen dat gemeenten mee willen investeren in aangepaste woningen, maar ze betwijfelen of dat gebeurt.

Koepelvereniging woningcorporaties bezorgd

Aedes, de koepelvereniging van woningcorporaties, is bezorgd. Voorzitter Marc Calon zegt tegen de NOS:

“Ook corporaties hebben steeds minder geld voor aangepaste huizen. Door de sluiting van tehuizen en de vergrijzing komt er wel een grote grijze golf op ze af. We kunnen simpelweg niet al die huizen gaan aanpassen.”

Door de veranderingen die het kabinet wil doorvoeren in de langdurige zorg, kunnen straks minder mensen terecht in verzorgingstehuizen. Daardoor zal een groot aantal van deze tehuizen zijn deuren moeten sluiten.

De meeste kopzorgen baart de corporaties onduidelijk beleid van de overheid op het gebied van zorg en wonen. Daarna zijn gemeenten die hun hand op de knip houden de grootste zorg als het gaat om de groeiende groep op zichzelf wonende mensen die zorg nodig hebben. Ook zijn ze bang dat die groep te maken krijgt met vervuiling en verwaarlozing. (Novum)