Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Franse journalisten na tien maanden vrijgekomen in Syrië

Didier Francois, Edouard Elias, Pierre Torres en Nicolas Henin.
Didier Francois, Edouard Elias, Pierre Torres en Nicolas Henin.

Vier Franse journalisten die in Syrië werden ontvoerd en meer dan 10 maanden hebben vastgezeten, zijn vrijgekomen. De vier zijn door Turkse soldaten op de grens met Syrië geboeid en geblinddoekt gevonden.

Journalisten Nicolas Henin, Pierre Torres, Edouard Elias and Didier Francois werden vorig jaar juni ontvoerd in Syrië. In een verklaring heeft de Franse president Hollande laten weten dat de vier “ondanks de zeer barre omstandigheden” in goede gezondheid zijn. In de komende uren worden de journalisten, die in twee afzonderlijke incidenten werden ontvoerd, terug naar Frankrijk gebracht.

Syrië is volgens de organisatie Reporters zonder Grenzen op dit moment ‘het gevaarlijkste land ter wereld’ voor journalisten. Of er een losgeld is betaald voor hun vrijlating is niet bekend.