Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Monumentaal pand in centrum Haarlem in brand - trapgevel ingestort

In het centrum van Haarlem heeft een grote brand in een monumentaal pand gewoed. De bewoner wist op eigen kracht te ontsnappen en is ongedeerd. Rond 11:45 kon het sein brand meester worden gegeven.

Het vuur in het pand aan de Kleine Houtstraat werd rond 07.45 uur ontdekt door de buurman van het pand, meldt persbureau Novum. De vlammen sloegen aan de voor- en achterkant uit het pand.

Tijdens het blussen van het pand aan de Kleine Houtstraat stortte de trapgevel van de woning in. Via de vliering verspreidde het vuur zich naar een naastgelegen monumentaal pand, maar de brandweer wist te voorkomen dat de gevel van dat gebouw ook verloren ging. “Beide panden hebben wel de nodige rook-, brand- en blusschade”, zegt de woordvoerder.

Het eerste pand wordt deels gesloopt om de laatste brandhaarden te kunnen blussen. Daarom blijft de straat voorlopig nog deels afgesloten. Andere straten die waren afgesloten worden wel vrijgegeven.

Vanwege de smalle straatjes in het oude centrum was het pand voor de brandweer moeilijk te bereiken. Vanwege de rookontwikkeling - die in de wijde omtrek te zien was - werd omwonenden geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

Twitter avatar BrandweerKen BRW Kennemerland Aan #KleineHoutstraat woedt een grote brand. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden ivm de grote rookontwikkeling