Te koop: Paleis van Ceausescu

Centraal de Roemeense communistische leider Nicolae Ceausescu, aan zijn linkerzijde zijn vrouw Helena. Archiefbeeld van de toespraak op 21 december die het volk moest kalmeren. Vier dagen later werd het echtpaar geëxecuteerd. © REUTERS

Het woonpaleis van de Roemeense communistische leider Nicolae Ceausescu (1918-1989) in Boekarest wordt bijna een kwarteeuw na de val van de dictator te koop aangeboden. De staat wil het onderhoud niet meer bekostigen, aldus het Roemeense persagentschap Mediafax donderdag.

Jta

Tijdens de bloedige opstand in Roemenië in december 1989 hebben opstandelingen het paleis bestormd en ontdekten er onder meer gouden badkranen. Ceasescu en zijn vrouw Elena werden doodgeschoten op 25 december 1989, na een schijnproces.

Het als het ‘Lentepaleis’ (Palatul Primaverii) bekende gebouw werd in 1965 in opdracht van Ceasescu gebouwd en beschikt over een zwembad, een sauna en een solarium. Het interieur werd door de vrouw van de dictator ingericht. Sinds de val van de dictator werd het gebruikt om staatsgasten in onder te brengen, maar dat rendeert niet meer, klinkt het.

De staat wil zich ook ontdoen van kledij, meubels en andere bezittingen van het Ceasescu-paar, die tot nu toe niemand wou kopen. Ze worden nu deels vernietigd, aan musea uitgeleend of aan sociale instellingen gegeven.