Verkoop motoren opnieuw in stijgende lijn

© BELGA

Er zijn dit voorjaar weer meer motoren en scooters verkocht. Dat meldt Febiac, de Belgische federatie van de auto- en tweewielerindustrie, donderdag. In de eerste drie maanden van 2014 zijn er 5.973 motoren en scooters ingeschreven, 16 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Jta

De voorbije twee jaar was er een terugval. De motormarkt zit nu zo goed als op het niveau van 2011 en 2012. ‘De vele zonnige dagen van het voorjaar hebben mensen zeker sneller op het jaar zin doen krijgen in de gemotoriseerde tweewielers’, zegt Stijn Vancuyck, adviseur van Febiac. ‘Verder is de crisissfeer wat naar de achtergrond gedrongen door de positieve economische boodschappen in de media de voorbije weken.’

Vancuyck ziet, wellicht onder invloed van de crisis, een trend ‘naar lichtere motoren tussen 500 en 750 cc, die evenveel rijplezier bieden maar goedkoper zijn’. ‘Het aanbod in dit segment is uitgebreider geworden en hierdoor zijn steeds meer modellen ter beschikking voor aantrekkelijke prijzen: 8.000 à 10.000 euro.’ Daarnaast verwijst Febiac naar het grote aantal nieuwe modellen op het Motorsalon van januari.

Zowel BMW als Vespa heeft drie tweewielers in de top 10 van best verkochte modellen. Bij Vespa gaat het om scooters van 125 en 300 cc, bij BMW om toer- en trailmodellen van 1.200 cc. Zij nemen de eerste zes plaatsen in. Een buitenbeentje, op plaats negen, is de Yamaha MT09. Drie 125 cc-modellen van Honda en SYM maken de top 10 compleet.