Direct naar artikelinhoud

Wie is Erdogans alwetende fluisteraar?

De Turkse premier Tayyip Erdogan.

Waar of aan wie heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan een grotere hekel: Twitter of de Twitteraar @fuatavni? De laatste houdt met zijn of haar legendarische twitteraccount de Turken op de hoogte van de meest intieme details rondom de premier en zijn naasten.

Waarschijnlijk haat de sterke leider beide uit de grond van zijn hart. Erdogan heeft zijn best gedaan om Twitter te laten verbieden. Zo zou hij in een klap twee vliegen vangen. Maar het Constitutioneel Hof draaide dat verbod terug en nu zijn de miljoenen twitterluizen terug in Erdogans pels. En onder al die lastpakken dus ook de fenomenale Fuatavni.

Wie is Fuatavni? Van Fuatavni zelf krijgt het Turkse volk geen bruikbare aanwijzingen die een tipje van de sluier over de werkelijke identiteit van het twitterfenomeen kunnen oplichten. Fuatavni beschrijft zichzelf als iemand die van zijn vaderland houdt en die wel erg dicht in de buurt van de premier verkeert. In zijn tweets wendt hij zich dan ook niet zelden direct tot Erdogan en fluistert hem als het ware in het oor: 'ik ben dichter bij jou in de buurt dan je eigen adem'.

Dokter
Dag in dag uit steekt Fuatavni van wal met informatie over de premier, zijn gezin en zijn naaste kring. Vanuit het account met de profielfoto van een hand die met een pen de bladzijden van een schrift vult, sijpelen niet alleen smeuïge maar ook veelal schokkende berichten op de Turkse computerschermen. Fuatavni meldt welke pillen Erdogan de voorgaande nacht heeft ingenomen. Hij weet precies tegen wie Erdogan dit keer in woede is uitgebarsten. Via hem komen de Turken te weten dat Erdogan een paar uur geleden de dokter heeft laten komen omdat hij pijn in zijn linkerarm voelt.

Het volk krijgt van de man (vrouw?) ook te weten wat voor plannen de premier met zijn adviseurs maakt, uit welke personen de kleine kring bestaat waar de man nog vertrouwen in heeft, dat sommige vrouwen in sleutelposities bij hem op kantoor moeten komen om te horen dat ze voortaan hoofddoeken moeten dragen, dat de premier geheime afspraken heeft gemaakt met de rijke Saoedische oliesjeiks en daarom geen protest durft aan te tekenen tegen de militairen in Egypte. Fuatavni beweert zelfs te weten dat de premier achter de moord zit op een oppositieleider enkele jaren geleden.

Jacht
Nogmaals de vraag dus: wie is deze Fuatavni en hoe betrouwbaar is zijn informatie? De geruchten doen de ronde dat de overheid een heuse jacht heeft geopend op deze informant en dat de cirkel rond hem steeds kleiner wordt.

De Turken hielden hun hart vast toen Fuatavni drie dagen lang zweeg op internet. Men begon te geloven dat de 'legende' in de kraag gevat was. Maar tot grote vreugde van menigeen verscheen hij snel weer met zijn teksten, die hij vaak afsluit met een mededeling aan de premier zelf: 'Tril van angst, je einde nadert.'

Zelfs vice-premier Bulent Arinc voelde zich genoodzaakt te ontkennen dat hij Fuatavni is. Daarmee is de mysterieuze twitteraar zijn achtervolgers voorlopig te slim af, en daar zijn zijn volgers maar wat blij mee.