Direct naar artikelinhoud

Wat er vandaag gebeurde in Oekraïne

Oekraïense militairen in de stad Kramatorsk.

Met de anti-terreuroperatie leek het er gisteren even op dat Oekraïne meer grip kreeg op de situatie in het oosten van het land. Maar vandaag keerde het tij. Enkele Oekraïense militairen zijn met zes tanks overgestapt naar de pro-Russische groepen. De Navo zet  in Oost-Europa extra materieel in om Kiev te ondersteunen.

Meer vliegtuigen in de lucht, meer vaartuigen in het water en meer voorbereidingen aan land. Dat is het antwoord van de Navo op de toenemende onrust in het oosten van Oekraïne. Om hoeveel extra manschappen en materieel het precies gaat, wilde secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen niet zeggen. "Het zal genoeg zijn en meer als nodig", is het enige wat hij erover kwijt wilde.

Met de maatregelen geeft de Navo Rusland een extra tik op de vingers. Eerder werd het grootste deel van de samenwerking en gesprekken met Rusland al opgeschort. Rusland blijft volhouden niets met de escalatie in Oost-Oekraïne te maken te hebben, maar de Navo wil dat het Kremlin duidelijk bewijst biedt.

Dat bewijs was er vandaag nog absoluut niet. De Oekraïense regering meldde dat er Russische soldaten waren gesignaleerd in het oosten van het land, die eerder ook al op schiereiland de Krim gespot waren. "Rusland moet stoppen terrorisme te exporteren naar ons land", mopperde interim-premier Arseni Jatsenjoek nog. Maar Moskou bleef waarschuwen voor escalatie in het land. "Dit brengt Oekraïne aan de rand van een burgeroorlog", aldus het Kremlin.

'We schieten niet op eigen volk'
En terwijl de vete tussen politieke leiders zich voortzette, ontspoorde de situatie op het land. Vooral in de steden Slavjansk en Kramatorsk was het onrustig. In Slavjansk zouden snipers zijn gesignaleerd. In de straten van Kramatorsk (en ook elders) denderden er tanks voorbij met daarop de Russische vlag. Zijn dit Russen, vroegen journalisten ter plaatse zich af op Twitter. En in Donetsk werd wederom een overheidsgebouw in beslag genomen.

Oekraïense militairen in zes pantservoertuigen liepen over naar de pro-Russische troepen. "We hebben al dagen niet fatsoenlijk te eten gehad. Kiev is ons vergeten", beklaagden ze zich in een interview met de Duitse krant Der Spiegel. Tegen persbureau Reuters zei een van de militairen: "We zijn allemaal jongens die niet op hun eigen volk schieten."

Gesprekken in Genève
Morgen gaan alle hoofdrolspelers van de crisis in Oekraïne in Genève met elkaar om de tafel. Buitenlandministers van Oekraïne en Rusland, vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Verenigde Staten gaan met elkaar praten over een mogelijke oplossing. De kans dat ze zich zullen verzoenen, is klein zegt Dominique Minten, buitenlandredacteur  van de Belgische krant De Standaard.

De gesprekken moeten vooral druk van de ketel halen, stelt Minten. Rusland heeft momenteel 40.000 troepen gestationeerd vlak buiten de grens van Oekraïne en de internationale gemeenschap wil er alles aan doen om te voorkomen dat die in actie komen.

De situatie in Oost-Oekraïne loopt al vanaf zondag 6 april uit de hand. Pro-Russische activisten bezetten sindsdien in tal van steden overheidsgebouwen. De Oekraïense regering greep gisteren met een "voorzichtige en verantwoorde" militaire actie voor het eerst in.