Ook af en toe cannabis gebruiken is schadelijk

© *

Dat frequent gebruik van cannabis de hersenen kan beschadigen, was al bekend. Maar ook jonge gebruikers die zich maar af en toe aan een jointje bezondigen, kunnen daar al negatieve gevolgen van ondervinden.

tib

Wetenschappers van de Harvard Medical School en Northwestern University in Chicago scanden de hersenen van 20 cannabisgebruikers tussen 18 en 25 jaar en vergeleken die met de hersenen van 20 leeftijdsgenoten die nooit cannabis gebruikt hadden.De wetenschappers vonden grote verschillen in twee gebieden in de hersenen. De nucleus accumbens van de cannabisgebruikers was beduidend groter en de amygdala vervormd. Deze gebieden in de hersenen zijn gelinkt aan motivatie en emotie.

'Sommige van deze proefpersonen gebruikten maar één of twee keer per week', zegt onderzoeker Hans Breiter. 'Deze studie doet vermoeden dat ook gelegenheidsgebruik negatieve gevolgen heeft voor de hersenen. Sommige mensen denken dat sporadisch recreatief gebruik geen probleem is, zolang het maar goed gaat op school. Maar onze data tonen iets anders aan'.

Co-auteur Anne Blood voegt daaraan toe: 'Dit zijn de fundamentele structuren van ons brein. Ze vormen de basis van het positief of negatief beoordelen van dingen in je omgeving en het nemen van beslissingen'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer