De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gretha Smit pakt titel, maar niet zomaar eventjes
Op het ijs is alles weer anders

Van onze speciale verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x375, 22kb)
Gretha Smit behaalt voor derde keer de titel op het NK. (Foto: ANP)
DEVENTER - Tuurlijk, ze doet haar schaatsen nog net zo onder als anders. Maar toch. Toch is er heel veel veranderd in het leven van Gretha Smit. Sinds haar daverende stunt het afgelopen weekeinde in Thialf, waar zij zich op de drie en de vijf kilometer voor de Olympische Spelen in Salt Lake City kwalificeerde, voelt zelfs de zo broodnuchtere Rouveense de druk van het moeten presteren. Zelfs voor een formaliteit met de naam NK. "Daarom was ik veel nerveuzer dan voor Heerenveen", bekende Smit na haar derde nationale titel. "Iedereen verwachtte dat ik zomaar eventjes kampioen zou worden. Maar zo gemakkelijk gaat het ook weer niet."

Op de Deventer-ijsbaan was echter alleen Lieke Splinter in staat om met veel pijn en moeite in haar kielzog te blijven. Met de Haarlemse op sleeptouw nam de partner van Miel Rozendaal al snel een ronde voorsprong. Nadat de sprint van het peloton door Daniëlle Bekkering was gewonnen, zette Smit nog één keer aan en was haar derde nationale titel op kunstijs een feit.

Nog één, misschien twee marathons is de brunette, die het vrouwenschaatsen in ons land een totaal ander gezicht gaf, in het peloton te bewonderen. Vandaag bespreekt zij met topsportcoördinator Ab Krook van de KNSB haar voorbereiding op Salt Lake City. Niet als eis, maar als wens zal Gretha Smit beleefd vragen of zij haar zus Jenita mag meenemen. "Ik vind het al mooi dat ik naar de Spelen mag en ben zeker niet moeilijk, maar ik kom in een heel andere wereld. Met mijn zus kan ik lekker trainen en voor de gezelligheid kan ik ook altijd bij haar terecht. Wij zijn al vaker samen in Amerika geweest. Hoewel we geen Engels spreken, konden wij ons toen heel goed redden. Ook daarom wil ik Jenita graag meenemen."

Waarna zij nog even stilstond bij haar status van bekende Nederlander. "Maandag wilde ik in de supermarkt een krant kopen. Stond mijn foto op de voorpagina. Daar ga ik natuurlijk niet mee in de rij staan. De afgelopen dagen ben ik door iedereen gebeld. Ik was, ondanks de twijfel, blij toen ik hier het ijs op kon. Want weet je, zodra ik op het ijs sta, is alles weer anders."

NK marathon kunstijs. Vrouwen: 1. Gretha Smit (Rouveen), 2. Splinter (Haarlem), 3. Bekkering (Den Ham), 4. Bok (Sint Nicolaasga), 5. Zonderland (Sint Nicolaasga), 6. Van der Wal (Groningen), 7. De Boer-Grimbergen (Amsterdam), 8. De Ronde (Amsterdam), 9. Kamminga (Heerenveen), 10. Van Bethem (Groningen).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.