De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Historisch eurotransport
vandaag van start

   
 

door Mirjam Brinks LELYSTAD - De mega euro-distributieoperatie is nu echt van start. Ruim 500 miljoen euromunten zijn vannacht uit het 'Dagobert Duckhuis' in Lelystad door 60 trucks opgehaald en naar verschillende distributiecentra in ons land gebracht. Meer dan 1000 bestelwagens van TPG rijden de komende drie dagen af en aan om het muntgeld van de opslagplaatsen door Nederland naar kleine winkeliers te brengen. "Alleen ondernemers die geen klant zijn van het reguliere waardevervoer kunnen meedoen aan deze zogeheten fijndistributie", legt een woordvoerder van de Nederlandsche Bank uit.

Grote detailhandelconcerns of supermarkten komen hier dan ook niet voor in aanmerking.

Wel hebben ruim 180.000 kleine zelfstandigen zich aangemeld en wachten de komende dagen op de aflevering van de nieuwe munten. Bestelde eurobiljetten moeten de ondernemers zelf bij hun bank ophalen.

Om deze riskante distributie-operatie van munten zo veilig mogelijk te laten verlopen, zit naast iedere chauffeur ook een toezichthouder in de met euro's volgeladen vrachtwagens.

De toezichthouders zijn mensen uit de beveiligingsbranche en speciaal voor deze klus ingehuurd. Daarnaast zijn er ook nog eens 4000 politiemensen extra op de been om de honderden miljoenen euro's voor 31 december veilig op de plek van bestemming te krijgen.

Via een reservering, die in september al gedaan moest worden, hebben de veelal kleine winkeliers kunnen aangeven of ze de munten die 27, 28 of 29 december bezorgd worden, thuis of op de werkplek afgeleverd willen hebben. "Een onmogelijke keus", zegt een groenteboer uit Amsterdam. "Mijn vrouw en ik staan op 27 en 28 december, donderdag en vrijdag, allebei in de winkel, maar op zaterdag zijn we gesloten en zitten we thuis. Ik heb destijds gezegd dat ik liever heb dat het muntgeld op ons privéadres wordt gebracht, maar nu blijkt dat ze juist bij ons op vrijdag komen bezorgen en dan is er dus niemand thuis."

Een zegsman van De Nederlandsche Bank laat weten hier niets aan te kunnen doen. "We kunnen ons onmogelijk schikken naar de wensen van individuele ondernemers. Bovendien kan het schema echt niet meer veranderd worden."

Een ondernemer uit het Oosten van het land geeft aan om deze reden de zaak de laatste week van het jaar gesloten te houden en geduldig thuis op de aflevering te wachten.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.