De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Kanaaltunnel verstopt
door vluchtelingen

   
 

AMSTERDAM - De Franse oproerpolitie heeft in de avond van eerste kerstdag bijna zeshonderd vluchtelingen opgepakt die met geweld de Kanaaltunnel waren binnengedrongen. De illegalen uit onder meer Afghanistan, Irak en Koerdistan probeerden de Britse kust te bereiken.

Een eerste groep van 150 vluchtelingen vernielde enkele hekken met schrikdraad, waardoor ze vrij toegang kreeg tot de tunnelingang. De twintig bewakers van Eurotunnel hadden geen schijn van kans tegen de overmacht aan illegalen.

De groep werd gevolgd door een tweede golf van ruim vierhonderd vluchtelingen. Allen waren afkomstig uit het opvangcentrum van het Rode Kruis in Sangatte, dat twee kilometer verderop ligt.

In de haast opgeroepen eenheden van de oproerpolitie wisten met behulp van traangas te voorkomen dat de tweede groep de ingang van de tunnel bereikte. De eerste groep had toen al een kwart van de veertig kilometer lange Kanaaltunnel afgelegd, maar werd tegengehouden door een stalen wand die inmiddels was neergelaten.

De Franse politie had acht uur nodig om alle asielzoekers uit de tunnel te halen. Een van de vluchtelingen, die zich verzette, brak daarbij een dijbeen. Voor de zekerheid was de Britse grenspolitie met speurhonden de andere kant van de tunnel binnengegaan. Zij trof echter niemand aan. Van de bijna zeshonderd opgepakte asielzoekers zijn er vijftig in verzekerde bewaring gesteld wegens verzet tegen aanhouding en vernieling. De rest mocht terug naar het kamp in Sangatte.

Door de massale vluchtpoging lag het treinverkeer tussen Frankrijk en Groot-Brittannië tien uur lang stil. Reizigers moesten noodgedwongen de nacht doorbrengen in hotels in Calais en omgeving. President-directeur Alain Bertrand van Eurotunnel is woedend op de Franse autoriteiten en de medewerkers van het Rode-Kruisopvangkamp in Sangatte. Hij vindt het ronduit schandalig dat het Rode Kruis heeft verzuimd de politie te waarschuwen, toen bijna de helft van alle asielzoekers het kamp verliet.

Eurotunnel, dat de afgelopen maanden 8 miljoen gulden heeft uitgetrokken voor extra veiligheidsvoorzieningen, laakt de opstelling van de Franse en Britse regeringen die volgens het consortium helemaal niets doen aan het vluchtelingenprobleem.

De massale vlucht van eergisteravond was de grootste tot nu toe. In september probeerden honderd asielzoekers tegelijkertijd via de tunnel naar Engeland te vluchten. In oktober was er een poging waarbij het dubbele aantal was betrokken. In beide gevallen mislukten de vluchtacties.

In de eerste helft van dit jaar hebben bewakers van Eurotunnel in totaal 18.500 illegalen aangehouden en overgeleverd aan de politie. President-directeur Bertrand verwacht dat de situatie nog verder verslechtert, als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen.

In de tussentijd verwijt Londen Parijs veel te weinig te doen om de asielzoekers tegen te houden. Parijs op haar beurt meent dat Londen het soepele asielbeleid moet aanscherpen, waardoor Groot-Brittannië bij de vluchtelingen het imago heeft gekregen van 'land van melk en honing'.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.