De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Coureursclub in
kampen verdeeld

   
 

UTRECHT - De vaderlandse autorensport heeft op bestuurlijk vlak roerige tijden achter de rug. Of de rust zal terugkeren, hangt af van de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Autorensport Vereniging (NAV), waarin vanavond in Utrecht een nieuw bestuur zal worden gekozen.

Afgelopen november stapte een deel van het bestuur van de rijdersvereniging op, onder wie voorzitter Bouke Geersing. De voormalig NOS-directeur lag voortdurend overhoop met Circuit Zandvoort-directeur Hans Ernst die hij van machtspolitiek en monopolie beschuldigde. Geersing en met hem nog twee bestuurders waren het beu. De verpeste sfeer tussen de twee partijen die in feite tot elkaar zijn veroordeeld, zorgde ook voor verdeeldheid binnen de coureursclub.

Nog voordat Geersing c.s. afhaakten, had zich reeds een groep verontruste NAV-leden geformeerd die een buitengewone ledenvergadering aanvroeg om het aftreden van Geersing te eisen en het bestuursbeleid aan de orde te stellen. Onder aanvoering van de ereleden Ben Huisman en Wim Vreeken maakte men zich zorgen over de koers van het NAV-bestuur die (volgens dat gezelschap) neigde naar commerciële activiteiten die riskant zouden zijn voor de financiële positie van de coureursclub. Kortweg luidt hun credo: de NAV moet voor haar leden slechts races organiseren tegen zo laag mogelijke kosten en een eindfeest houden, basta. Commerciële en dus risicovolle activiteiten dient men over te laten aan instellingen (lees: het Circuit Park Zandvoort) die daarvan hun hoofdactiviteit maken en derhalve de nodige know-how meebrengen.

Het zittend NAV-bestuur heeft latent gereageerd op het uitschrijven van een buitengewone ledenvergadering (zeldzaam in de historie van de club). Uiteindelijk staat die vanavond wel gepland, maar pas nadat in de algemene ledenvergadering een nieuw bestuur is gekozen. Daarvoor hebben zich naast voorzitter Wout van Reenen de volgende personen kandidaat gesteld: Ron Deinum, Ron Boon, Hans Vervoorn, Ron Braspenning, mr. Jos Fruytier, Dick van Elk en Hans Grimmelt. Allen hebben een autosportachtergrond of staan nog midden in het raceleven. Datzelfde geldt ook voor de Huisman-clan die naast de initiator zelf als interim-voorzitter de bestuurskandidaten Hans van Doorn, Ger Oosterman, Bert Ploeg en Ria Waterreus inbrengt (Han Akersloot heeft voor de eer bedankt).

Dat Huisman en Vreeken nimmer door de huidige bestuursleden benaderd zijn om eens met elkaar rond de tafel te gaan zitten, is enigszins verklaarbaar. Vermoedelijk worden zij door Van Reenen c.s. als 'vazallen' van Ernst gezien. Vreeken is bijvoorbeeld nog steeds bestuurslid van de stichting Exploitatie Circuit Zandvoort, waarvan de directeur via zijn Ernst Management dertig procent van de aandelen bezit. Onzin, vindt Huisman. "Het zijn veronderstellingen waar ik niks voor koop. Het is als 'are you still beating your wife?'. Als je nee zegt, lieg je en als je ja zegt ben je een schoft. Het gaat ons om de zaak. Het mes hoeft niet op tafel. We komen met een idee en als men het daar niet mee eens is, prima. Dan wens ik iedereen succes. De enige die wint is de meerderheid van de leden, dat is democratie."

In het beleidsplan 2002 van het huidige NAV-bestuur staat geen bijzondere koerswijziging ten opzichte van het Geersing-tijdperk. En daarin schuilt juist de kritiek van de oppositie. De groep Van Reenen trekt wel het boetekleed aan met betrekking tot de gebrekkige communicatie naar leden en media en beweert met klem op een betere verhouding met de directie van het CPZ te willen aansturen. "We zijn weer on speaking terms met elkaar", bekent Van Reenen.

De scherpe kantjes zijn van het beleidsplan afgeschraapt, maar inhoudelijk liggen er addertjes op de loer die de sfeer tussen NAV en CPZ weer kunnen vergiftigen. Met name wie de tv-rechten bezit is een onderwerp van discussie, zoals ook de transparantie in de boekhouding van het CPZ volgens de NAV een vereiste is.

Hans Ernst, die in de veertien jaar dat hij aan het bewind is en van het circuit een bloeiend bedrijf heeft gemaakt, is daarin nimmer toegefelijk geweest. "Hij is een gifkikker", erkent Huisman, "maar anders had hij het niet zover geschopt met het circuit. Er zijn echter allerlei tv-cursussen op Discovery waarin je kunt leren hoe je wilde dieren moet aanpakken. Ik ben ervan overtuigd dat je met hem goed zaken kunt doen, als je maar weet hoe je dat moet doen. Ik kan de zon in het water zien schijnen, maar of anderen dat ook kunnen?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.