De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 17 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Marco van Hoogdalem: "Als bondscoach bepaalde kwaliteiten mist, moet hij daarop selecteren"
Duitse Hollanders
bij Schalke 04

   
 

GELSENKIRCHEN - Het is uit Zeist een dik uur rijden. Eerst naar Arnhem, dan bij Oberhausen linksaf en vervolgens uitkijken naar de vier lichtmasten van het oude Parkstadion waar Oranje nog niet zo lang geleden met 1-1 gelijkspeelde. Daarnaast ligt de Arena Auf Schalke, een gloednieuw stadion van 400 miljoen gulden, dat Schalke overigens volledig uit eigen portemonnee heeft laten neerzetten. In die schitterende Arena spelen wekelijks twee Nederlanders. Karakterjongens, waar het ons nationale elftal volgens Louis van Gaal zo aan ontbreekt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Jiri Nemec gaat het duel aan met de Tsjechische reus Jan Koller van Borussia Dortmund. Schalke won het voetbalgevecht met 1-0 door een treffer van Andy Möller. (Foto: AP)
Zaterdag waren ze in ieder geval wederom eminent aanwezig voor de Königsblauen, die in een bewogen streekderby met 1-0 wonnen van Borussia Dortmund.

Volgens de nauwe volgers van de Bundesliga gaat het voetbal bij onze oosterburen ook achteruit. Er is bijna geen Duitse spits meer te vinden en zeker niet ééntje die nog scoort ook. Bij het Schalke van Huub Stevens spelen 13 nationaliteiten. Borussia Dortmund is ook een internationaal gezelschap geworden. Door de beursgang kon deze club afgelopen zomer meer dan 100 miljoen gulden uitgeven. Rosicky, voor wie Inter nu alweer 120 miljoen gulden overheeft, werd echter genadeloos aan de ketting gelegd door Niels Oude Kamphuis. Jan Koller, voor 23 miljoen overgenomen van Anderlecht, kreeg geen poot aan de grond tegen alleskunner Marco van Hoogdalem. En Amoroso, met 55 miljoen als prijskaartje op zijn rug, kwam er ondanks zijn beloften ('Ik ga de Bundesliga betoveren') ook al niet aan te pas tegen het simpele verdedigingswerk van de Pool Hajto.

De hechte verdediging vormde de basis voor de wederopstanding van Schalke. In een puur voetbalgevecht besliste de beste man van het veld, Andy Möller, ex-Borussia, het treffen al in de 17e minuut: 1-0. Het betekende de derde zege op rij voor de ploeg van Huub Stevens. "Het gaat steeds beter. Al hadden we na de voorsprong meer rust in ons spel moeten brengen. Nu kostte het erg veel arbeid."

Maar daar draaien ze hun hand niet voor om in de Kohlenpott. Er wordt zo scherp gedekt dat uitstekende voetballers als Rosicky, Amoroso en Möller nauwelijks hun stempel op de wedstrijd kunnen drukken. "Het accent ligt hier nu eenmaal op verdedigen. De nul houden is belangrijk. In Nederland kijken ze nu nog steeds naar het spel en het creëren van kansen", signaleert Niels Oude Kamphuis droog.

Ook zijn landgenoot Marco van Hoogdalem speelde zonder rugdekking foutloos tegen de Tsjechische reus (2,02 meter) Jan Koller. "Het was deze wedstrijd nog meer Kampf dan normaal. Als elftal hebben we bewezen dat we op dat gebied ons mannetje staan."

En dan mag niemand verstek laten gaan. Van Hoogdalem spoelt in Gelsenkirchen dan ook met extra reden de Oranje-kater van WK-uitschakeling weg. "Ik hoorde na Ierland-Nederland dat de bondscoach bepaalde kwaliteiten gemist had bij sommige spelers. Dan denk ik: ja, dan moet hij daar ook op selecteren."

Ploeggenoot Youri Mulder wierp in het verleden een keer een balletje op voor het manusje van alles bij Schalke. Het werkte zeker niet in zijn voordeel. "Ze zijn vorig jaar één keer komen kijken. Als je daar op afgerekend wordt, houd het op. Ik schijn 34 wedstrijden op topniveau te moeten spelen, sommige anderen hebben geloof ik maar drie duels nodig om in de schijnwerpers te komen", voelt hij zich niet fair behandeld. "Technisch ben ik misschien niet de beste, maar ik compenseer veel door vechten. Nu ook in de mandekking tegen Koller, toch niet de minste: als ze me nodig hebben, voer ik mijn taak uit. Wat ik nog mis, leer ik dan nog wel."

En onderhand wordt er in het buitenland met wat hoongelach gereageerd op de uitschakeling van Oranje. "Al viel het hier nogal mee, want Duitsland had net een veeg gekregen van Engeland. Onderling filosoferen we hier weleens over wat er allemaal gebeurt. Waarom hij dit doet, waarom hij dat doet, waarom Hasselbaink rechtsbuiten speelt. Dan relativeer je het maar een beetje. Maar ze vinden het hier allemaal wel een schande, dat Nederland op het WK ontbreekt. Een aanfluiting, dat we met zulke goede voetballers ontbreken."

Niels Oude Kamphuis vindt het goedkoop om met terugwerkende kracht zijn gelijk te halen wat betreft zijn keuze voor Schalke in plaats van Ajax. Wel is hij mentaal veel harder geworden in de Bundesliga. "Je hebt het tegen Borussia ook weer gezien: er lagen er in de eerste helft aardig wat op de grond, he?"

In die eerste helft vielen vijf gele kaarten, waarvan vier voor Borussia. De geprikkelde en af en toe geniepige sfeer verdween na rust, toen Schalke prima standhield tegen het aandringende Dortmund. De ex-speler van Twente wil echter niet te opportunistisch praten over Oranje-verkiezingen. Hij relativeert de 'Schalke-inbreng' zelfs. "Met de interland tegen Engeland ben ik één keer meegeweest. Toen was ik niet in goeden doen, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat het zo slecht liep. Het voetbal van Nederland is nu eenmaal heel iets anders dan wat wij hier doen. Dat ben ik niet meer gewend. Dat zie je zaterdag ook, je krijgt er ook helemaal geen ruimte voor."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 17 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.